Amerikai elnökválasztás

Sok republikánus szavazó muszlimnak tartja az amúgy keresztény Obamát

Az amerikai Republikánus Párt minden harmadik választója muszlim vallásúnak tartja Barack Obama demokrata párti elnököt a Pew Research Center felmérése szerint.

2012.07.27 11:33MTI

A kutatásból az is kiderült, hogy az elnökjelöltek vallása nem fog jelentős hatást gyakorolni a novemberben esedékes választás eredményére.

A kutatóintézet helyi idő szerint csütörtökön közzétett felmérése szerint azon konzervatív választók aránya, akik muszlimnak tartják az amúgy keresztény Obamát, 2010 óta változatlan. Ugyanakkor 2008, azaz az a politikus választási győzelme óta megduplázódott a számuk.

A regisztrált választók körében mindössze 49 százalék azok aránya, akik tisztában vannak vele, hogy Obama keresztény. A szavazók harmada egyáltalán nem tudja, hogy az elnök melyik felekezethez tartozik.

A kutatásból kiderül, hogy bár az amerikai választók többsége fontosnak tartja, hogy az ország elnökének erős hite legyen, mégis kevés ismerettel rendelkeznek a két elnökjelölt felekezeti hovatartozását illetően.

Ugyanakkor a felmérés arra is rámutat, hogy az amerikaiak közel kétharmada szerint csökken a vallás szerepe a mindennapi életben, s a Pew szerint a jelöltek vallása nem fog jelentős hatást gyakorolni a novemberben esedékes választás eredményére.

Obama kihívójáról, Mitt Romney-ról a választók 60 százaléka tudja, hogy mormon vallású, de döntő többségüket nem zavarja ez a tény. A válaszadók többsége Romney vallása helyett massachusettsi kormányzói teljesítményére, adóügyeire és a Bain Capital befektetési cég élén végzett ténykedésére kíváncsi.

Az Obamát muszlimnak tartó szavazóknak mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy nem zavarja az elnök vallási hovatartozása. Ez az arány az Obamát kereszténynek vélők között 82 százalék.

Konzervatív médiaszereplők és bloggerek évek óta azzal gyanúsítják Obamát, hogy muszlim hitű. Jobboldali körökben az elnököt gyakran arab csengésű középső nevén - Huszein - nevezik meg manipulatív céllal.

Amerikai muszlim vezetők szerint mindez annak a jele, hogy a konzervatív körök erős ellenszenvet táplálnak az iszlámmal szemben. A felmérés azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban jelentős "pánikkeltés és szembeállítás" folyik az iszlám hitet követőkkel szemben - fogalmazott egy muszlim szervezet vezetője.

Obama - akinek kenyai nagyapja muszlim volt - hivatali ideje kezdetén az iszlám világ és az Egyesült Államok közti közeledést szorgalmazta. Nagy visszhangot keltő 2009-es kairói beszédében az elnök új kezdetet szorgalmazott az Egyesült Államok és a muzulmán világ között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.