16 hónapja tart a felkelés

DLF: a szerdai szíriai merénylet fordulópont a felkelés történetében

A szerdán Damaszkusz szívében elkövetett merénylettel, amely az Aszad-rezsim három fontos vezetőjének oltotta ki az életét, fordulóponthoz érkezett a Szíriában 16 hónapja tartó kormányellenes felkelés.

2012.07.19 16:06MTI

Jens Wiening, a Deutschlandfunk rádióállomás szíriai tudósítója véleménye szerint a katonai vezetőség tanácskozásán robbantott pokolgép a rezsim végének kezdetét jelenti. Egyúttal azt is mutatja, hogy a felkelők - akik eddig jobbára csak vidéki városokban, illetve Damaszkusz külvárosaiban vívtak harcot a hadsereg és a rendőrség embereivel - akár a hatalom központjára is képesek érzékeny csapást mérni. A kormány, a hatalmi apparátus tehát távolról sem sebezhetetlen. A DLF tudósítója szerint az Aszad-rezsim várhatóan megpróbál teljes erővel visszavágni, lecsapni a fővárosban megbúvó felkelőkre.
 
Katonailag a lázadók nem képesek legyőzni a jól felszerelt szíriai hadsereget, ahhoz az túlságosan nagy és erős. A szerdai merénylet mindazonáltal megmutatta, hogy az ellenzék képes eljutni a belső vezetői szinthez, értésére adva az ott dolgozóknak: ti is veszélyben vagytok, ti is meghalhattok egy hasonló támadásban.
 
A hatalom berkeiben erősödik és terjed a félelem. Aszad elnöknek személyes csapást jelent sógora elvesztése. A következő napokban vagy hetekben talán még képes lesz helyreállíttatni a nyugalmat a fővárosban, de közép- vagy hosszú távon nem fogja túlélni a felkelést - vélte a német tudósító. Wiening rámutatott: a felkelők hónapokon át hiába vártak külső segítségre, mivel Kína és Oroszország minden, Szíriára vonatkozó határozatot megfúrt a Biztonsági Tanácsban. Ezért most maguk veszik kézbe a dolgok irányítását. Ma jobb fegyverekkel rendelkeznek, mint akár 2-3 hónappal ezelőtt; bizonyíték erre, hogy kedden lelőttek egy katonai helikoptert. 

Most pedig döntésre akarják vinni a dolgot, történjék bármi is New Yorkban (a BT székhelyén). Immár hallani sem akarnak párbeszédről a rezsimmel. Hasonlóan vélekedett a Neue Zürcher Zeitung által megszólaltatott ellenzéki személy, aki nevének elhallgatását kérve nyilatkozott a svájci újságnak.
 
Mint mondta, az ellenzék és a rezsim erői egyaránt kezdik elveszíteni a türelmüket, ezért lemondtak minden olyan próbálkozásról, amely politikai megoldást eredményezhetne a konfliktusban. Mindkét fél számára két opció maradt: ölni vagy meghalni. A rezsimet bíráló damaszkuszi férfi egyúttal attól is tart, hogy a szíriai főváros ugyanúgy kettészakad kormányhű és felkelő negyedekre, mint Bejrút a libanoni polgárháború idején.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung meglátása szerint főként Aszad sógorának, Aszef Saukatnak a halála gyengítheti a rezsim belső kohézióját. Az elnök fivérét, Mahert leszámítva Saukat testesíti meg leginkább az 1970-ben hatalomra jutott Aszad-klán rezsimjének brutalitását. Hosszú időn át ő állt a rettegett katonai hírszerzés élén, a bécsi Die Presse szerint ő volt Aszad első számú "súgója". A néhai libanoni kormányfő, Rafík Haríri meggyilkolása ügyében vizsgálódó német ENSZ-ügyész 2005-ben Bécsben hallgatta ki Saukatot, akiről feltételezték, hogy köze volt a bejrúti merénylethez. 

Saukat mellett életét vesztette szerdán Daúd Radzsha védelmi miniszter és hivatali elődje, Haszán Turkmáni. Súlyosan megsebesült Mohammad Ibrahím as-Saar belügyminiszter és Hisám Ihtjár hírszerzési főnök, a megtorlások egyik fő irányítója. Bizonytalan a sorsa Maher al-Aszadnak, az elnök fivérének, a Köztársasági Gárda parancsnokának, akiről úgy hírlett, hogy néhány héttel ezelőtt rálőtt a gárda egyik tagja.
 
Nem tudni pontosan, él-e még Háfez Maklúf, az államfő unokatestvére, a belbiztonsági szervezet nyomozó részlegének főnöke. A hírt, miszerint a szerdai robbantásban ő is életét vesztette, hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.