Már a nagykövetség védelme alatt van

Ecuadorban találhat menedéket a WikiLeaks alapítója - videó!

Julian Assange politikai menedékjogot kért és jelenleg Ecuador londoni nagykövetségének védelme alatt áll.

2012.06.20 08:55Konrád - ma.hu

Ricardo Patino, a Dél-amerikai ország külügyminisztere elmondta, Assange védelmet keresett az ország londoni nagykövetségén és politikai menedékjogot kért. Assange közvetlenül Rafael Correa elnöknek írt arról, hogy üldözik, és nem térhet vissza hazájába, mert attól tart: “kiadnák egy olyan országnak, ahol kémkedésért és zendülésért halálra ítélnék”.

“Ecuador átnézi és elemzi a kérelmet” - mondta el Quintoban Patino. Az ország nagykövetsége szintén megerősítette az információt és weboldalán egy nyilatkozatot tett közzé: “Amíg a minisztérium kivizsgálja Assange kérelmét, a férfi a nagykövetségen marad az Ecuadori kormány védelme alatt”.

A weboldalon kijelentik továbbá, hogy a döntés, hogy megvizsgálják Assange kérelmét, nem azt jelenti, hogy Ecuador kormánya bármilyen formában is beleavatkozna az Egyesült Királyság vagy Svédország jogi folyamataiba. A Dél-amerikai ország korábban már menedéket ajánlott fel a WikiLeaks atyjának. Még 2010-ben, Kintto Lucas külügyminiszter-helyettes elmondta, országa kész fogadni a férfit, valamint azt is, hogy komoly aggodalomra adnak okot azok az információk, miszerint amerikai diplomaták baráti kormányok után kémkednek.

Julian Assange 2010 óta van házi őrizetben Angliában, miután Svédország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene - állítólagos szexuális bűncselekmények miatt. A svéd hatóságok egy nő megerőszakolásával és egy másik molesztálásával és kényszerítésével vádolják, amit még abban az évben egy stockholmi látogatás alkalmával követett el. A férfi kijelentette, hogy mindkét esetben az aktus a két fél beleegyezésével történt és fenntartja, hogy az ügynek politikai motiváció vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.