Háború Izraellel

A "katasztrófa" napjára emlékeztek Palesztinában

A megszállt Palesztina és a Gázai övezet több településén megemlékeztek kedden a "katasztrófa" napjáról, vagyis arról, hogy az Izrael állam kikiáltása miatt 1948-ban kirobbant háború több százezer palesztint kényszerített a hazája elhagyására.

2012.05.15 16:28MTI

Az arabul nakbának nevezett, 64 évvel ezelőtti május 15-i esemény emlékezetére a legnagyobb megmozdulás Gázában volt, ahol több ezer fiatal vonult át a városon. Az élen egy óriási térképet vittek, amely a történelmi Palesztinát ábrázolta, rajta az Izrael által elfoglalt egykori palesztin települések nevével. A palesztin statisztikai iroda 774 települést tart számon, ahonnan elűzték a lakókat, és 531-et le is romboltak közülük. A menetben ezután nyolc fiatal egy szintén nagyon nagy palesztin zászlót vitt. A tömeg a hazatérésről skandált jelszavakat. A résztvevők között számos palesztin frakció, így a rivális Hamász és Fatah is képviseltette magát Jeruzsálem környékén és Betlehemben kődobáló fiatalok összecsaptak az izraeli rendőrséggel, harmincan megsérültek. Ciszjordániában általános sztrájkot tartottak.
   
Megemlékezést tartottak Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén is, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök a később, 1967-ben megszállt területekről szólva kijelentette: "bármilyen erős és agresszív Izrael, el lesz távolítva onnan".
   
Az összegzések szerint 1947-1949 között 750 ezer palesztin menekült el önként vagy kényszer hatására Izrael területéről. Jó részük máig menekülttáborokban él, amelyekből egyedül a Gázai övezetben nyolc van, köztük a legnagyobb a 200 ezer fős Dzsabalija. Számos arab ország szintén befogadott palesztin tömegeket. A menekültek és leszármazottaik hazatérése őseik földjére a palesztin-izraeli végleges békekötés egyik legsúlyosabb megoldandó problémája. Az izraeliek nagy többsége ellenzi, mert attól tart, hogy kisebbségbe kerül az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.