Idén a hatodik

Gyilkolt a madárinfluenza - egy 17 éves fiú halt meg

Madárinfluenzában meghalt egy 17 éves indonéz fiú. Idén már hatan vesztették életüket a kór miatt.

2012.03.27 08:12MTI

A fiatal február 28-án lázasodott be, és öt nappal később vitték kórházba, ahol március 9-én meghalt. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy halálát a madárinfluenza vírusa (H5N1) okozta. Az áldozatot házi szárnyasok fertőzték meg, a vizsgálatok során ugyanis azt is megállapították, hogy azon a környéken, ahol lakott, több kacsa és csirke pusztult el a H5N1 okozta betegségben.

Délkelet-Ázsiában újra riadalmat kelt a madárinfluenza azóta, hogy 2011 végén - másfél év óta először - Kínában meghalt egy H5N1 vírussal fertőzött ember, és azóta még egy halálos áldozata volt a kórnak. Vietnamban és Kambodzsában is történtek halálesetek, Hongkongban pedig tömegesen pusztítottak el fertőzött házi szárnyasokat.

Az elmúlt években Indonéziát sújtotta leginkább a madárinfluenza: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az országban 155-en haltak meg 2003 óta. A kór szárnyasokról terjed át emberekre, de szakértők attól tartanak, hogy a vírus úgy mutálódhat, hogy emberek közötti fertőzést is okozhat. Egy közelmúltban közzétett amerikai tanulmány szerint a H5N1-vírus okozta fertőzés valószínűleg jóval elterjedtebb, de kevésbé halálos, mint azt korábban gondolták a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.