Az RMDSZ-ből való lemondása után is

Tőkés László az Európai Parlament néppárti csoportjában kívánja folytatni

Tőkés László levélben tájékoztatta az Európai Parlament néppárti frakciójának a vezetőjét, valamint a román néppárti delegáció vezetőjét, hogy az RMDSZ-ből való kilépése után is a néppárti csoportban kíván tevékenykedni.

2012.03.16 15:07MTI

Nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés László elmondta, a néppárti csoportból való kizárását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezte március 13-án Wilfried Martens frakcióvezetőnek küldött levélben. Az RMDSZ arra reagált e levéllel, hogy Tőkés László egy nappal korábban bejelentette, kilép a szövetségből.

Tőkés a sajtótájékoztatón elmondta, őt nem az RMDSZ-tagsága alapján választották 2009-ben EP-képviselőnek. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ felkérésére vállalta el, hogy a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként az erdélyi magyar összefogás listájának az élére kerüljön. "Felkértek, hogy mentsem meg a listájukat, és én az összefogás jegyében elfogadtam az ajánlatot. Most viszont úgy tekintik, mintha az ő érdemük lenne, hogy én az Európai Parlament tagja vagyok" - idézte az Agerpres hírügynökség Tőkés Lászlót.

A volt püspök szerint a rosszindulat és a pártérdekek teszik, hogy az RMDSZ megpróbálta eltávolítani őt a EP néppárti csoportjából. Úgy vélte azonban, hogy ez nem fog sikerülni, hiszen a javaslatot a frakció tagjainak a kétharmada kellene, hogy támogassa.

Tőkés elmondta, mind Wilfred Martens frakcióvezetőt, mind Theodor Stolojant, az EP román néppárti delegációjának a vezetőjét levélben tájékoztatta arról, hogy továbbra is a néppártban kíván tevékenykedni.

A 2009-es választásokon Tőkés László az Erdélyi Magyar Összefogás jelöltlistáját vezette, amely azonban az RMDSZ választási jele alatt vett részt az európai parlamenti választásokon.

Tőkés László 2007-ben független jelöltként szerzett EP-mandátumot. A néppárti frakcióban szeretett volna tevékenykedni 2007 és 2009 között is, de akkor a román néppárti delegáció megakadályozta felvételét, ezért arra kényszerült, hogy az Európai Szabad Szövetség és a Zöldek közös parlamenti csoportjába iratkozzék be.

A néppárti frakció jelöltjeként Tőkés László töltötte be az EP alelnöki tisztségét2010 júniusa és 2012 januárja között. A magyarországi néppárti küldöttek kezdeményezésére történt megválasztását a román néppárti delegáció is támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.