Putyint pofoznák

Hodorkovszkij óva int a "Kreml elleni ostromtól"

A 2003 óta raboskodó egykori orosz olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij óva intette az ellenzéket attól, hogy "rohammal" igyekezzen bevenni a Kremlt, mert a konfrontáció szítása kizárólag a Vlagyimir Putyin holdudvarához tartozó radikálisok vágyalmainak egyike.

2012.02.29 18:44MTI

Karéliai börtönében írt, a gazeta.ru internetes újság honlapján szerdán megjelent írásában hét pontba szedve fejtette ki véleményét arról, hogy miként lehetne átvészelni a "putyini pangás" időszakát. Meglátása szerint a "rohanjuk meg a Kremlt" típusú forgatókönyvet ki kell zárni, ehelyett további következetes és békés tömegmegmozdulásokra van szükség.

Az írást Oroszország egykori leggazdagabb embere - mint a bevezetőben utalt rá - a vasárnapi elnökválasztás elé időzítette. Megállapítása szerint az idén elnökválasztási dömping van a világban, de a franciaországi és az amerikai voksolással szemben az oroszországi tét nélküli.

Tulajdonképpen egyszerű bársonyszékcseréről van szó: Putyin a kormányfőiből átül az elnökibe.

Hodorkovszkij ellenzékieknek szóló javaslatai között fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ne engedjenek a hatalom megosztásukra irányuló mesterkedéseinek. Megújulásra van szükség, az elavulóban lévő, széthúzó ellenzéki struktúrát felváltva egységes fellépésre van szükség. Elég ha az ellenzék két-három pártból tevődik össze. Folyamatosan nyomást kell gyakorolni a hatalomra, miközben minél több engedményt kell kicsikarni belőle - fejtette ki véleményét az írás szerzője. Hodorkovszkijt két egymást követő perben összesen 13 évi szabadságvesztésre ítélték egyebek között csalás, pénzmosás és olajlopás vádpontjai alapján.

Számos elemző szerint azonban az olajmágnás bele akarta ártani magát a Kreml politikájába és az ellenzéket pénzelte. A rendszer - amelynek élén akkor már Putyin állt - ezért büntette őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.