Két újságírót öltek meg Szíriában

Sarkozy: ma már nem lehet csendben gyilkolni

Gyilkosságnak minősítette két nyugati újságíró szerdai szíriai halálát Nicolas Sarkozy francia elnök.

2012.02.23 18:25MTI

Sarkozy csütörtökön úgy vélekedett, hogy mindazoknak, akik ezt elkövették, számot kell adniuk tettükről. "A globalizációnak hála ma már nem lehet csendben gyilkolni" - mondta a francia államfő. S hozzátette: "láttam a képeket... Szándékosan lőtték ezt a helyet, mert ott voltak az újságírók".
   
Szerdán a közép-szíriai Homsz városában egy francia és egy amerikai újságíró vesztette életét egy rakétagránát robbanásában. A halálos áldozatokon kívül további legalább három külföldi újságíró megsebesült. Közülük az egyik, a szintén francia Edith Bouvier csütörtökön egy videoüzenetben azt kérte, hogy a lehető legrövidebb idő alatt evakuálják Libanonba, mert gyors műtétre van szüksége.
   
Bouvier - a Le Figaro című francia lap riportere - egy ágyon fekve nyilatkozott, elmondva: ő is szerdán sérült meg, eltört a lába. S bár az ottani orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek, de műtétre a helyszínen nincs lehetőség: ezért a lehető leggyorsabban tűzszünetre lenne szükség, s arra, hogy ezen idő alatt őt Libanonba vigyék.
   
Alain Juppé francia külügyminiszter csütörtökön Londonban - ahol a nemzetközi Szomália-konferencián vett részt - bejelentette, hogy felkérte a szír vezetést a sérült újságíró evakuálásának megszervezésére. Egyben leszögezte: határozottan tiltakozik a Homszban lévő újságírók helyzete miatt. "Ami Szíriában történik, az napról napra felháborítóbb, szégyenletesebb és botrányosabb" - mondta.
   
A szír tájékoztatási miniszter szerint a homszi kormányzót megbízták, hogy próbálja evakuálni a szerdán megsérült újságírókat, illetve elszállíttatni a meghalt újságírók holttesteit. "Azonban egyelőre ez csak egy bejelentés, nincs konkrét lépés, s ezért ismétlem meg Damaszkusznak címzett felszólításomat" - mondta Juppé. Közben a brit külügyminisztérium szóvivője bejelentette: úgy tudják, egy másik megsérült újságíró, a brit fotós, Paul Conroy már éppen távozóban van Homsz városából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.