Eurovíziós Dalfesztivál

A nacionalista párt szerint "nem ukrán" az afrikai származású győztes

Heves vitát váltottak ki ukrán politikusok között és a helyi sajtóban egy nacionalista vezető kijelentései arra a sötét bőrű énekesnőre, aki Ukrajnát képviseli az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Bakuban.

2012.02.22 20:21MTI
Fotó: wikipedia.org

A kongói apától és ukrán anyától született Gaitana szombaton nyerte meg az országos döntőt a televíziónézők szavazata és a szakmai zsűri javaslata alapján.

"Ezrek látják majd, hogy Ukrajnát olyas valaki képviseli, aki nem tartozik a mi fajunkhoz, és azt fogják hinni, hogy Ukrajna valahol Afrikában van" - jelentette ki hétfőn Jurij Szirotyuk, a Szvoboda (Szabadság) párt magas rangú vezetője. A politikus elismerte ugyan, hogy a 32 éves Gaitana jól énekel, ám mint fogalmazott "nem az ukrán kultúrát képviseli... Az Eurovíziós Dalfesztiválnak a nemzeti tehetségek versenyének kell lennie."

A Kijevben született népszerű énekesnő élete első öt évét Kongóban töltötte. Azóta Ukrajnában él és számos dalát ukránul énekli.

A Szvoboda vezetőjének kijelentéseit több politikai párt, közöttük az ellenzéki Vitalij Klicsko nehézsúlyú bokszvilágbajnok pártja, az UDAR is elítélte.

"Ez a sajnálatos és idegengyűlölő megnyilvánulás nem felel meg Ukrajna európai törekvéseinek és határozottan el kell ítélni" - hangsúlyozta közleményében az UDAR.

"Szégyellem, hogy ilyen ember az országom állampolgára" - jelentette ki Olena Bondarenko, Viktor Janukovics elnök pártjának, a Régiók Pártjának képviselőnője.

Az ukrán állami televízió bocsánatkérést követelt a Szvobodától, aki jelezte, esze ágában sincs megtenni.

"A rasszizmus aláássa országunk jó hírnevét" - hangsúlyozta közleményében a televízió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.