Zajlik a kampány az elnökválasztás előtt

Sarkozy határozottan jobbra tart

Egy sor egyértelműen jobboldali kötelezettségvállalásra tett ígéretet Nicolas Sarkozy francia államfő egy lapinterjúban az alig három hónap múlva esedékes elnökválasztás előtt.

2012.02.09 19:11MTI

Sarkozy még nem jelentette be hivatalosan, hogy újra jelölteti magát államfőnek az április 22-én és május 6-án esedékes elnökválasztásra, de Franciaországban kész tényként kezelik, hogy ismét ő lesz a jobboldal jelöltje.
   
A hivatalos bejelentésre várhatóan február végén, március elején egy politikai nagygyűlésen kerül majd sor. A Le Monde című napilap viszont csütörtökön úgy értesült, hogy Sarkozy stábja felgyorsította a kampány előkészítését, s az is elképzelhető, hogy a bejelentés már a jövő hét második felében megtörténik.
   
A Le Figaro című konzervatív napilap hétvégi magazinjának adott, szombaton megjelenő interjújában az államfő már nem titkolta, hogy szeretne ismét megküzdeni az elnöki székért, s egyértelmű jobboldali ígéreteket tett.     Egyebek mellett a homoszexuális párok házasságának engedélyezése ellen foglalt állást, s nem támogatja azt sem, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. Sarkozy az eutanázia ellen is állás foglalt, s azt sem támogatja, hogy szavazati jogot kapjanak a nem uniós országokból származó külföldi állampolgárok a helyhatósági választásokon.
   
Az utóbbi javaslat szerepel Francois Hollande, a felmérések élén álló baloldali elnökjelölt programjában is, s a közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége is támogatná azt.
   
A bevándorlási kérdéseket illetően Sarkozy alkotmánymódosítást javasol annak érdekében, hogy a bevándorlók tartózkodási engedélyeivel kapcsolatos peres ügyek kizárólag a közigazgatási igazságszolgáltatáshoz tartozzanak, s ezzel egyszerűbbé váljon az illegális bevándorlók kiutasítása az országból. A munkanélküliek jogainak és kötelezettségeinek szabályozásáról tervezett reformot népszavazással hagyatná jóvá az államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.