Balhé Brazíliában

Hiába tüntettek: szétverték a katonák a rebellis hekusokat

Már egy hete sztrájkol Bahia brazil szövetségi állam 30 ezer rendőrének egyharmada. A meggyengült rendfenntartás miatt katonákat vezényeltek az utcákra. A katonák hétfőn összecsaptak a munkabeszüntető rendőrök civil támogatóival.

2012.02.07 11:14MTI

A rendőrök eredetileg hat követelésük nyomatékosítására kezdtek el sztrájkolni, de most már csak két követelésük van: illetményemelés és mentesség az alól, hogy a munkabeszüntetés miatt megbüntetik őket.

A szövetségi állam kormányzója 6,5 százalékos fizetésemelést ajánl nekik, de mentességet a büntetés alól nem. A sztrájkolók ezt nem fogadják el. Az elégedetlen rendőrök egy része már a múlt héten elfoglalta a bahiai parlament épületét Salvadorban, amely Brazília harmadik legnagyobb városa, 2,7 millió lakosú.

Civil támogatóik egy csoportja hétfőn csatlakozni akart hozzájuk, de a parlamenthez vezényelt ezer katona megakadályozta őket ebben. A katonák gumilövedékekkel lőtték őket, és könnygázt vetettek be ellenük.

Az épületben lévő rendőrök között van 11, aki állítólag rablóbandákat szervezett. Őket le akarják tartóztatni a katonák.

A sztrájk kezdete után a városban a duplájára nőtt a gyilkosságok száma. Amikor azonban szombaton oda vezényelték a kétezer katonát és a 600 szövetségi elitrendőrt, a gyilkosságok száma a megszokott alá csökkent. Páncélozott járművek járőröznek az utcákon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.