Legóemberek követeltek "tiszta választásokat"

Oroszország - Ügyészségi vizsgálat az öt centis tüntetők ellen

Ügyészségi vizsgálatot kért Barnaul szibériai város rendőrsége egy "tüntetéssel" kapcsolatban, amelyen tucatnyi legóalak, maci és egyéb apró figura követelt "tiszta választásokat", és fejezte ki a rendszerrel szembeni elégedetlenségét.

2012.01.26 18:10MTI

A helyi rendőrség szerint a megmozdulás a nem engedélyezett nyilvános esemény kategóriájába tartozik akkor is, ha résztvevői 5 centiméteresek és műanyagból vannak. Andrej Mulincev barnauli főkapitány-helyettes hangsúlyozta, hogy az ellenzék új módszereket eszel ki véleményének hirdetésére.
   
Aktivisták azután határoztak a mini tüntetés megrendezése mellett, hogy a hatóságok többször visszautasították kérésüket egy engedélyezett megmozdulás megtartására, amelyen moszkvai mintára a parlamenti választásokon elkövetett állítólagos csalások és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő várható újbóli elnöksége ellen tiltakoztak volna.
   
Míg a járókelők mosollyal fogadták a kreatív ötletet, a rendőrség szigorúbban viszonyult a "jogtalanul tüntetőkhöz", akiknek egyike miniatűr plakátján például azt hirdeti, hogy "egy rablónak a börtönben lenne a helye, nem a Kremlben". Az egyenruhások tüzetesen megvizsgálták a bábukat, és minden részletről feljegyzést készítettek.
   
A "tiltakozás" egyik szervezője szerint abszurd az a mód, ahogy a hatóságok korlátozni próbálják az állampolgárok jogait. A rendőrök mindent bevetnek, hogy felszámolják a mini tüntetést, némelyikük például azzal győzködte az ötletgazdákat, hogy a hatóságoktól ki kell bérelniük a havas területet, ahol a bábukat felállították.
   
A helyi hatóságok december 10-e, az országszerte zajló tüntetések kezdete óta már nem adtak engedélyt az aktivistáknak megmozdulás szervezésére. Azon a napon mintegy 2 ezer ember vonult utcára Barnaulban, ami szokatlanul magas szám az Oroszországban kisvárosnak számító hatszázezres altáji településen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.