Kalózok tartották fogva a segélymunkásokat

Szomália - Túszokat mentettek az amerikai kommandósok

Amerikai kommandósok szerdára virradóra Szomáliában kiszabadítottak kalózok fogságából egy amerikai és egy dán segélymunkást, akit még októberben ejtettek foglyul az emberrablók.

2012.01.25 10:10MTI

A kommandósok legalább két helikopterrel érkeztek a szomáliai helyszínre - mondta egy meg nem nevezett nyugati forrás, de nem határozta meg a helyet. A kommandósok ott tűzharcba bocsátkoztak a kalózokkal, és kiszabadították a foglyokat - mondta. Az amerikai különleges alakulat a dzsibuti amerikai támaszpontra szállította a kiszabadított túszokat - tette hozzá egy másik, meg nem nevezett nyugati forrás.
   
A Dán Menekültügyi Tanács segélyügyi ernyőszervezet megerősítette, hogy kiszabadították egy dán aknamentesítő szervezet két munkatársát, az októberben elrabolt, 32 éves amerikai Jessica Buchanant és a 60 éves dán Poul Hagan Thistedet. Mindketten sértetlenek, és hamarosan találkozhatnak hozzátartozóikkal.
   
Kelly Cahalan őrnagy, az amerikai erők stuttgarti székhelyű afrikai parancsnokságának szóvivője azt állította, hogy nincs tudomása ilyen akcióról. A Pentagon szóvivője pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.
   
Egy magát Bilal Hussein néven azonosító kalóz az AP-nek elmondta, hogy beszélt a megtámadott kalózokkal, és ők közölték, hogy a kommandósok megölték kilenc emberüket. Egy Ahmed Hashi néven bemutatkozó kalóz pedig arról számolt be, hogy az akció hajnali két órakor történt Adow várostól 20 kilométerre északra.
   
Abduali Moalin helyi közigazgatási vezető megerősítette, hogy a kommandósok több kalózt megöltek. "Nyolc kalóz holttestét találtuk a helyszínen, és megtudtuk, hogy öt kalózt elhurcoltak" - mondta.
   
Az akcióval egy időben külföldi katonák - szemtanúk közlése szerint - ellenőrzésük alá vették a térségben lévő Galkayo város repülőterét. Több helikopter szállt le oda - mondták. Galkayóban rabolták el októberben a két segélymunkást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.