Nekiesik az illegalitásnak

Izraelnek nem tetszenek az afrikai bevándorlók

Izrael 160 millió dolláros programot hagyott jóvá azzal a céllal, hogy megfékezze az Afrika felől érkező illegális bevándorlást - közölte vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő irodája.

2011.12.11 16:36MTI

A terv szorgalmazza, hogy még a jövő évben fejeződjenek be az egyiptomi-izraeli határra tervezett kerítés építési munkálatai, amelyeknek másik célja az iszlamisták távoltartása. A program magába foglalja az illegális migránsok fogvatartására szolgaló létesítmények felépítését, illetve a meglévők kapacitásának növelését, valamint szigorítják a szóban forgó csoportokat alkalmazó munkáltatókra kiszabható büntetést.

"Egy illegális munkavállalókkal foglalkozó terv hiányában a migránsok száma eléri az évi 100 ezret" - olvasható a kormányfő szavaira hivatkozó nyilatkozatban. Netanjahu ezzel egyidőben bejelentette: hamarosan a fekete kontinensre látogat, ahol a többi közt a migránsok hazatelepítéséről is tárgyalni fog, ám pontos részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

Politikai források szerint az izraeli miniszterelnök februárban Kenyába, Ugandába és vélhetően Dél-Szudánba utazik majd. Aktivisták azzal vádolják a kormányt, hogy alábecsülte a segítségért folyamodó menekültek számát, és cserben hagyta a rászorulókat.

Ügyvédek szerint jóhiszemű menekültekről van szó, akiknek járna a menekültstátus.

Izrael becslése alapján 2006 óta több mint 40 ezer bevándorló érkezett Szudán és Eritrea irányából, s egyéb afrikaiak is szöktek át az ország déli részére a bizonytalan egyiptomi határon keresztül. A kormány szerint jelenleg 52 ezer illegális bevándorló él Izraelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.