Lesz atom?

Japán nagyon haragszik Iránra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió után Japán is szigorított pénteken Irán elleni szankcióin, így reagálva a Nyugat erősödő gyanújára, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik.

2011.12.09 10:39MTI

Tokió közölte, hogy mintegy száz iráni céget és egy személyt adott hozzá ahhoz a feketelistához, amelyen a követeléseik befagyasztásával sújtandók szerepelnek, és amely így már 300-nál több nevet tartalmaz. Tizenhétről húszra növelte továbbá azoknak a bankoknak a számát, amelyekkel Japán felfüggeszti a kapcsolatokat.

A japán lépés nem terjed ki az iráni energiaszektort sújtó korlátozások fokozására, még azután sem, hogy az Európai Uniónak tervei vannak esetleges olajembargóra, az Egyesült Államok pedig a múlt hónapban bővítette szankcióit, olyan vállalatokat véve célba, amelyek segítik Irán olajiparát és olajvegyiparát.

A Tokió által tavaly szeptemberben bejelentett intézkedések között szerepelt, hogy leállítják az energiatermeléssel kapcsolatos összes új beruházást Iránban, és óvatosságra intik a cégeket a létező szerződések vonatkozásában. Japán az iráni nyersolaj harmadik legnagyobb vásárlója Kína és India után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.