Véres elfojtások

Az ENSZ már nagyon menne Szíriába?

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország olyan határozati javaslatot készül az ENSZ Közgyűlése elé terjeszteni, amely megbélyegzi a Szíriában zajló tüntetések véres elfojtását.

2011.11.17 19:54MTI

Diplomaták csütörtöki közlése szerint a három európai állam először a Közgyűlés emberjogi bizottsága elé akarja vinni a tervezetet, amelyhez állítólag már megnyerték az arab államok kulcsfontosságú támogatását. Megfigyelők szerint egy ilyen lépés sikere fokozhatná a nyomást az ENSZ Biztonsági Tanácsára a szíriai helyzet megítélésében.

Októberben a BT két állandó tagja, Kína és Oroszország megvétózott egy olyan határozattervezetet, amely elítélte volna az Aszad-rezsim fegyveresei által elkövetett vérengzéseket.

A rendszerellenes demonstrációk szétverése eddig 3500 ember életét oltotta ki Szíriában.

- A világnak fenn kell tartania a Szíriára gyakorolt nyomást, hogy a kormány felhagyjon az erőszakkal a tüntetők ellen - jelentette ki Moszkvában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton egyúttal ismét lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt. "Itt az ideje, hogy Aszad távozzon" - tette hozzá az orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követő sajtóértekezleten Ashton. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Arab Liga "igen világosan értésre adta álláspontját" a szíriai eseményekkel kapcsolatban. (A szervezet pár napja felfüggesztette Szíria tagságát a ligában.)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Ashtonnal tárgyalva megerősítette, hogy Moszkva ellenzi a szíriai elnök lemondását követelő felhívásokat. Egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a szíriai ellenzék által alkalmazott módszerek hatására "polgárháború" veszélye alakulhat ki az arab országban.

Lavrov - nevek említése nélkül - elítélte azokat a külföldi államokat, amelyek szerinte beavatkozási kísérleteikkel fokozzák az erőszakot Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.