Védik a thaiföldiek Bangkok központját

Árvíz Thaiföldön: a magyarok biztonságban vannak

Tomaj Dénes, Magyarország thaiföldi nagykövete elmondta: a turisták, a magyarok biztonságban vannak, mert Bangkok nagy kiterjedésű központi részét jelenleg nem fenyegeti a délkelet-ázsiai országot sújtó árvíz.

2011.10.18 11:08Révuti Norbert

A thaiföldi hatóságok nagyon nagy erőket mozgatnak meg, hogy Bangkok - nagyjából egy-másfél budapestnyi - központi részét megvédjék az árvíztől - mondta el a diplomata telefonon a thaiföldi fővárosból.
   
Tomaj Dénes hozzátette, noha a Bangkokot napokon át öntöző monszunesők a déli országrész felé vonultak tovább, az ottani üdülőövezetekben nem kell áradástól tartani.
   
A legfrissebb hírek szerint eddig 315 halálos áldozatot követeltek a Thaiföld északi és középső részét sújtó áradások; az okozott kár több milliárd dollárra rúg. Utoljára több mint ötven éve jegyeztek föl ilyen súlyos árvizet Thaiföldön. A víz, amely egyes területeken két méter magasan áll, öt ipari parkot is elöntött, emiatt többek között a Honda és a Toyota is kénytelen szüneteltetni a termelést. Több százezer ember maradt munka nélkül.
   
A thaiföldi kormány kedden arról tárgyalt, hogy az árvíz miatt a GDP 14 százalékára (13 milliárd dollárra) módosítják a költségvetési hiány mértékét az október 1-jén kezdődött pénzügyi évben. A kereskedelmi miniszter javasolta, hogy a kormány vegye fontolóra 3,3 milliárd dollár kölcsön felvételét. Ebből a pénzből finanszíroznák az újjáépítést. Elemzők szerint az idei naptári évre várt 4,4 százalék helyett csak 2,5 százalék lesz a gazdasági növekedés az áradások miatt.
   
Az észak-thaiföldi tározókból és folyókból kiömlő víz szeptember vége óta 26 tartományban öntött el területeket.
   
A bangkoki kormányzó - az augusztusban hivatalba lépett miniszterelnök, Jinglak Sinavatra politikai ellenfele - szerint nem múlt el a fővárost fenyegető veszély, ezért elrendelte, hogy 1,2 millió homokzsákkal erősítsék meg a védőgátakat Bangkok peremén. A kormányfő - Thaiföld első női miniszterelnöke, a hatalomból öt éve katonai puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra húga - azt mondta, a thaiföldi főváros lakói már túl vannak a nehezén.
   
Becslések szerint egy hónapba is beletelhet, mire a víz teljesen elszivárog a súlyos áradás után Thaiföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.