Két évre felfüggesztették a büntetést

Kína: halálbüntetésre ítéltek sikkasztásért egy könyvelőt

A Hszinhua hírügynökség közölte: adóhivatali könyvelőt ítéltek halálra csalás és sikkasztás miatt a közép-kínai Hunan tartományban, de büntetését két évre felfüggesztették.

2011.09.15 12:19MTI

Liu Ti (Liu Di), a Jijang (Yiyang) városi adóhivatalban tíz év alatt 18 millió jüant (589 millió forint) szerzett törvénytelen úton. Ennek túlnyomó részéhez 2000 és 2010 között a hivatal bankszámlájáról 188 alszámla manipulálásával jutott - állapította meg a helyi városi bíróság elsőfokú ítéletének indoklásában.
   
A nő az így megszerzett pénzt szerencsejátékokra és luxustermékekre, szolgáltatásokra költötte a barátjával - derült ki. Liu más közpénzhez is hozzányúlt, amiből szülei üzleti vállalkozását finanszírozta.
   
A bíróság a nagy összegű szándékos csalást és a sikkasztást súlyos bűncselekménynek ítélte, de a büntetést a kétéves felfüggesztéssel azért enyhítette, mert a vádlott önként adta fel magát, és bevallotta bűnét.
   
Kínában a felfüggesztett halálbüntetés többnyire életfogytig tartó szabadságvesztéssé "alakul át" a megszabott idő lejártával. Az ország az utóbbi években - nem kis részben a nemzetközi bírálatok hatására - visszafogta a végrehajtandó halálbüntetések számát, s adminisztratív úton is korlátozza a legsúlyosabb büntetés kiszabhatóságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.