Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi

Skócia nem kéri a prosztatarákos Lockerbie-merénylőt

Skócia nem fogja kérelmezni a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjének, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahinak kiadatását - jelezte Alex Salmond skót miniszterelnök hétfőn.

2011.08.29 16:38MTI

Salmond szerint mindig is egyértelmű volt, hogy a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács nem akarja kiadni Megrahit. A skót kormányfő kizárta, hogy a férfit újból kihallgassák az 1988-as eseményekkel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy ha új bizonyítékok és új tanúk kerülnek elő, akkor a skót igazságszolgáltatás természetesen újra foglalkozni fog az üggyel.

Megrahi a líbiai titkosszolgálat ügynökeként részese volt annak a merényletnek, amelynek során a PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották a skóciai Lockerbie fölött.

A merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Megrahit 2001-ben egy skót bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfit azonban 2009-ben szabadon engedték, mert prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki.

Megrahi azonban ma is él, bár a CNN amerikai hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint tripoli villájában kómás állapotba került, családtagjai telefonvonal híján nem tudnak orvost hívni hozzá, és állapota válságossá vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.