Süllyedő hajó

Kétezer illegális bevándorló ért partot Lampedusán a hét végén, 67 Krétán

Körülbelül 2000 illegális bevándorló ért partot a hét végén a dél-olaszországi Lampedusa szigetén - közölte az ANSA olasz hírügynökség. A görög parti őrség pedig Kréta közelében kimentett egy süllyedő hajóról 67 migránst.

2011.08.15 09:24MTI

Tizenkét hajón érkeztek Lampedusára ezek az emberek, akik között száz nő, negyven gyerek, utóbbiak között pedig három újszülött van. Vasárnapra virradóan Szardínia szigetén is kikötött két hajó összesen 48 illegális bevándorlóval (45 férfi, egy nő és két gyerek), akik algériaiaknak mondták magukat.

Az utóbbi hónapokban ezrek érkeztek Líbiából a Szicília és az afrikai partok között félúton fekvő kis szigetre, többségükben afrikai vendégmunkások vagy a konfliktus elől menekülő líbiaiak, sok százan azonban a tengerbe vesztek. Áprilisban 250 menekült fulladt vízbe, mert hajótörést szenvedtek. Augusztus 1-jén 25 illegális bevándorló holttestét találták meg egy hajó gépházában, ők megfulladtak a szűk helyiségben.

A líbiai harcok márciusi kirobbanása óta legalább 1500 menekült tűnt el a Földközi-tengeren a Nemzetközi Menekültügyi Főbiztosság becslése szerint. Lampedusa az arab forradalmak kitörése óta az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről menekülők egyik fő célpontjává vált. Az elmúlt hónapokban közel 30 ezer menekült és bevándorló kötött ki az apró, mindössze 4500 lakosú szigeten. Krétánál vasárnap este mentettek ki 67 illegális bevándorlót egy hajóról. Ideiglenesen egy sportpályán szállásolták el őket. A hatóságok szerint mindannyian jól vannak.

Egy kivételével, aki líbiai, mind egyiptomiak. A parti őrség szerint Olaszországba akartak eljutni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.