Korlátozza az országon belüli utazást

Pakisztán szigorú az USA utazgató diplomatáival szemben

Az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva a CNN hírtelevízió közölte: Pakisztán korlátozza az amerikai diplomaták országon belüli utazását.

2011.08.02 10:24MTI

Cameron Muntert, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetét ideiglenesen őrizetbe vették múlt héten, amikor megpróbált Iszlámábádból Karacsiba repülni.

Munter nem vitte magával azt az igazolást, amelyet a pakisztáni hatóságok követelnek az országban utazó amerikai diplomatáktól. "A nagykövet incidens nélkül tért vissza Iszlámábádba" - idézte a CNN Mark Tonert, a külügyminisztérium helyettes szóvivőjét.
   
Toner közölte, hogy a pakisztáni kormány a múlt héten tájékoztatta az Egyesült Államokat a korlátozásokról. A szóvivő egyben jelezte az esettel kapcsolatban felmerült washingtoni aggályokat is. Toner elmondása szerint a külügyminisztérium Washingtonban és Iszlámábádban is egyeztetett utazási kérdésekről pakisztáni tisztségviselőkkel.

"A kérdés diplomatáink joga a szabad utazáshoz - a Bécsi Egyezmény értelmében - abban az államban, ahol dolgoznak. (...) A pakisztáni kormánnyal együttműködve dolgozunk a probléma megoldásán" - fogalmazott Toner.
    
Egy magas beosztású tisztségviselő ugyanakkor a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy az utazási korlátozások gyakorlatilag már évek óta hatályban vannak, csak nem hajtották végre azokat. A neve elhallgatását kérő forrás hozzátette: több dél-ázsiai országban hasonló megszorítás van érvényben.
   
Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök hétfőn kiadott nyilatkozatában felszólította kormányát és az Egyesült Államokat: állapodjanak meg az iszlám fegyveresek elleni közös harc pontos feltételeiben annak érdekében, hogy elkerüljék a kétoldalú kapcsolatok megromlását.

Zardari első ilyen jellegű elnöki észrevétele egybeesett Marc Grossmannek, az Egyesült Államok pakisztáni és afganisztáni különmegbízottjának látogatásával. 
   
Az Egyesült Államok és Pakisztán viszonya azt követően vált hűvössé, hogy amerikai kommandósok május 2-án Iszlámábád közelében megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.