Rotterdamban szállt le a repülőgép

Hadzic megérkezett hollandiai börtönébe

Az ANP holland hírügynökség jelentette: leszállt a rotterdami repülőtéren pénteken délután az a repülőgép, amely az utolsó feltételezett délszláv háborús bűnöst, Goran Hadzicot szállította Hollandiába.

2011.07.22 16:53MTI

Hadzicot ezt követően nem sokkal hágai börtönébe vitték - közölte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék.

Hadzicot, aki a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak az elnöke volt, a Belgrádtól száz kilométernyire északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben, Krusedol falu közelében szerdán fogták el a szerb titkosszolgálat (BIA) emberei, majd Belgrád kiadta a hágai törvényszéknek.
   
Hadzicot megérkezése után Szerbia hollandiai konzuljának a jelenlétében átadták a törvényszék és az ügyszég képviselőinek. Ezt követően a törvényszék Rotterdamtól 20 kilométerre lévő hágai börtönébe szállították.
   
A hágai Nemzetközi Törvényszéken 2004 nyarán készült el a vádirat ellene, amelyben 14 vádpontban háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.
   
A törvényszék szerint Hadzic felelős azért, hogy a jugoszláv néphadsereg (JNA) és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek több száz embert - horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.