Összeérnek a szálak

Murdoch megváltást vár Olaszországból

Az olasz Murdoch-birodalom eddigi vezetője váltotta a News International lemondott vezérigazgatóját, Rebekah Brookst. Az ausztrál médiamágnás itáliai befektetései eddig sikertörténetnek bizonyultak - kivéve az olasz konkurenssel, Silvio Berlusconival való viszonyt.

2011.07.19 12:21MTI

“Murdoch olasz emberével menti meg magát” - kommentálta az Il Giornale, a Berlusconi-család tulajdonában levő napilap Tom Mockridge kinevezését a News International élére. A Murdoch-csoport olasz ágát alkotó Sky Italia eddigi vezérigazgatója vette át a bukott Brooks székét.

Az ötvenöt éves Mockridge 2004 óta irányította a legnagyobb olaszországi fizetős tv-t. A Sky Italia erősségét az itáliai labdarúgó bajnokság mérkőzéseit sugárzó csatorna adja, büszkeségét pedig a SkyTg24 egész napos hírcsatorna, amelyet még a vetélytárs birtokolta Il Giornale is “tekintélyes, kormánynak és ellenzéknek egyaránt szót adó” programnak nevezett.      

A 2003-ban alapított Sky Italiába nyolc év alatt Murdoch tízmilliárd eurót fektetett be. Az előfizetők száma megközelíti az ötmilliót, az évi haszon a 2,7 milliárd eurót. A Sky Italia nézettsége 8,2 százalékos, ami a közszolgálati RAI és a kereskedelmi (szintén a Berlusconi-család vezette) Mediaset után a harmadik legmagasabb érték.    

A Berlusconi uralta olasz médiapiacon Rupert Murdoch az első konkrét lépést 1999-ben tette a News Corp. Europe megalapításával. Elnöke Letizia Moratti volt, 1994-96 között a RAI elnöke, az utóbbi öt évben Milánó kormánypárti polgármestere.

A News Corp. Europe megvásárolta az olasz labdarúgó mérkőzések közvetítési jogait, ezt azonban az olasz trösztellenes hatóság hatvan százalékra korlátozta.      

Murdoch kísérletet tett a Mediaset megszerzésére is: a Berlusconival folytatott tárgyalások eredményéről 2001-ben a kormányfő úgy nyilatkozott, ő a politikának szentelte magát, a televízióit átvevő gyerekei pedig nemet mondtak Murdochnak.

Az ausztrál médiacár így a Telecom Italia portfóliójához tartozó Stream és Telepiú csatornákat vásárolta meg, majd a Sky következett. A nulláról indított Sky Italia mára a Mediaset vetélytársává nőtte ki magát rohamosan emelkedő számú nézőivel és reklámbevételeivel.    

A 2008-ban ismét kormányra került Berlusconi ezért emelte a Sky általános forgalmi adóját tíz százalékról húszra - állította Mockridge az olasz sajtóban. Murdoch pedig a The Timesban Berlusconit becsmérlő cikkeket publikált. Idén júliustól a Sky - a Mediaset szerint elfogadhatatlanul alacsony áron - 29 euróért kínálja a bajnoki mérkőzések előfizetését.      

A Nagy Britanniában zajló botránnyal egy időben Olaszországban új befektetésekről hallani: a Corriere della Sera értesülése szerint Rupert Murdoch fia, James, a News Corporation Europe Asia elnöke, új “népszerű és nemzeti” olasz napilap indítását tervezi Italia névvel. A Sky Italia pedig ajánlatot tett a Telecom tulajdonában lévő La Sette tv-csatornára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.