Ötéves szabadságvesztés

Kairóban nem viccelnek: elítélték a korrupcióval vádolt minisztert

Távollétében ötéves szabadságvesztésre ítélt egy volt egyiptomi minisztert, három másikat viszont felmentett a pénzügyi visszaélések vádja alól kedden egy kairói bíróság.

2011.07.05 17:38MTI

A testület az Interpol által is körözött Rasid Mohamed Rasid volt külkereskedelmi és ipari minisztert ítélte öt évnyi börtönre. Felmentette viszont Anasz el-Fekki volt tájékoztatási minisztert, Juszef Butrosz-Gáli volt pénzügyminisztert és Ahmad al-Magrabi lakásügyekért felelős egykori minisztert a közpénzek eltulajdonításának vádja alól.

A vádlottak némelyike meglepettnek tűnt a felmentő ítélet hallatán. Az ügyészség közölte, fellebbezést nyújt be, mert az ítélet ellentmond a bíróság elé tárt bizonyítékoknak. E három utóbbi minisztert egyébként más vádak miatt is bíróság elé állították, némelyiküket már el is ítélték egyéb korrupciós ügyekben.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februárban, a magas szinteken burjánzó korrupció és más társadalmi elégedetlenségek miatt kirobbant példátlan tüntetéssorozat hatására lemondani kényszerült a hatalomról.

A Mubarak egykori munkatársai ellen indított korrupciós perek az elnök lemondása óta az országot irányító katonai tanács hitelességének próbakövét jelentik.

Az egyiptomiak időről időre tüntetnek az előző rendszer magas rangú tisztségviselőinek gyorsabb felelősségre vonása érdekében - időnként a rendfenntartókkal is összecsapnak -, de az érzelmi hullámok elsősorban akkor csapnak a magasba, ha a legalább 840 tüntető év eleji halála miatt Mubarak és egyes beosztottai ellen indított perekről esik szó. Habib al-Adli egykori belügyminiszter bírósági meghallgatására például olyan hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy többen követelték, a büntetőpert nagyobb létesítményben folytassák le; egyesek szerint erre leginkább egy stadion lenne alkalmas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.