Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap élén

Nőt választott a szexbotrány után vezérigazgatónak az IMF

Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatójának a szervezet 24 tagú igazgatósága kedden.

2011.06.29 07:23MTI

Lagarde kinevezésével folytatódik a feltörekvő gazdaságok által megkérdőjelezett, csaknem 6 és fél évtizedes hagyomány, amelynek értelmében az IMF élén európai vezető áll. Christine Lagarde kinevezése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére "győzelem Franciaországnak" - közölte kedden este Párizsban a francia elnökség.

Az Elysée-palota üdvözölte azt is, hogy "egy nő kerül egy ilyen fontos nemzetközi felelősségteljes" állásba.

Az elnökségi forrás szerint Nicolas Sarkozy államfő telefon gratulált Christine Lagarde-nak a kinevezéséhez. Lagarde a Twitter mikroblog-oldalon megtiszteltetésnek és örömnek nevezte, hogy megbízták a pozícióval.

"Az IMF a 187 tagállam szolgálatában állt a gazdasági és pénzügyi világválságban, amely mélyreható változásokra késztette. Elsődleges célom az intézmény élén az lesz, hogy az IMF ezt az utat folytassa, ugyanezzel az eltökéltséggel és elkötelezettséggel" - írta.

Az új vezérigazgató elődje, Dominique Strauss-Kahn májusban mondott le, mert vádat emeltek ellene szexuális bűncselekmény miatt.


A mindvégig első számú esélyesnek tekintett Lagarde megbízása az után vált egyértelművé, hogy Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter - az IMF-ben legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Egyesült Államok nevében - kedden támogatásáról biztosította a jelöltet. A francia pénzügyminiszter mellett mindvégig kiálló EU és Amerika voksai önmagukban is többséget jelentenek az igazgatóságban, ám Lagarde maga mögött tudhatta Kína, India, Oroszország, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Indonézia Dél-Korea, valamint a frankofón afrikai országok támogatását is. Lagarde a jelenlegi mexikói jegybankelnök Agustín Carstenst győzte le, akit korábban Kanada, Ausztrália, Peru és Chile is támogatásáról biztosított.

Az 55 éves, kitűnő diplomataként és mérsékelt liberálisként jellemzett, jogász végzettségű Christine Lagarde Európában nagy szakmai tekintélynek örvend, a Financial Times eurózóna pénzügyminisztereit rangsoroló listáján 2009-ben az első helyen végzett.

Az IMF első női vezetője első feladatai közé tartozik, hogy a kézbe vegye az IMF és az EU közös feladatainak irányítását az adósságválságba sodródott Görögország gazdaságának felszínen tartása érdekében.

Lagarde korábban ígéretet tett rá, hogy amennyiben elnyeri az IMF vezérigazgatói címét, gondja lesz rá, hogy a fejlődő országok szava nagyobb súllyal essen a latba a valutaalapnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.