Több százmillió forintos a kár

Több napra leáll a csömöri HÉV kábellopás miatt

Több napra leáll a csömöri HÉV, mert ezen a vonalon rekord mennyiségű kábelt loptak el a hétvégén; eddig több százmillió forintos anyagi kárt okoztak a BKV-nak a kábeltolvajok - közölte a BKV hétfőn az MTI-vel.

2010.09.27 16:49MTI

Mint írták, a csömöri HÉV vonaláról körülbelül 1 kilométeres tápkábelt tulajdonítottak el ismeretlen tettesek, mintegy 11 millió forintos kárt okozva ezzel a BKV-nak és több napos kényelmetlenséget, bosszúságot az utasoknak.

Előreláthatóan keddig autóbuszokkal pótolják az érintett szakaszon a HÉV-járatokat.

Az anyagi káron túl a magasfeszültségű vezetékek levágása, megrongálása bizonyos esetekben a forgalomban jelentős akadályt jelent, sőt akár komoly balesetveszély forrása is lehet - mutattak rá.


Az elmúlt néhány évben egyre többször és egyre nagyobb értékben lopnak el kábeleket. A BKV az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel és a vám- és pénzügyőrséggel.

A bűnmegelőzés érdekében pedig - többek között - éjszakánként úgynevezett kémvillamosokkal is ellenőrzik a forgalmi területeket - miközben a vonalak teljes és állandó őrzését gazdaságossági okok miatt lehetetlen megoldani.

A HÉV-ágazatot 2007 óta több mint 160-szor károsították meg, esetenként - átlagosan - csaknem 3 millió forint értékben.

De előfordult már az is, hogy egyetlen alkalommal több mint 30 millió forint kárt okoztak a tolvajok. Az eltulajdonított vezetékek értéke - a villamos és troli ágazatban - 2010-ben már elérte a 100 millió forintot, és a tettesek egyelőre ismeretlenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.