Rablás forgatókönyv szerint

A pénz az úr: kegyetlenül kivégezték a biztonsági őrt

A hollywoodiak is megirigyelhetnék azt a kegyetlen forgatókönyvet, amit egy csapat pénzéhes fosztogató eszelt ki és hajtott végre.

2010.09.20 12:35ma.hu

A felállás már a jól ismert klisén alapul: elszédítette őket a hatalmas mennyiségű pénz, és ezért nem ódzkodtak attól sem, hogy  megöljenek valakit. Különös kegyetlenséggel.

A Debreceni Ítélőtábla 2010. szeptember 16-án ítélte azokat a vádlottakat, szám szerint nyolcat, akik közül hárman kiraboltak egy pénzszállító autót, megölték az egyik biztonsági őrt, majd a többi vádlott segítségével bujkáltak albérletben, föld alatt, félreeső tanyán- közben meg két kézzel szórták a pénzt.

Amikor a pénz kelleti magát

Sz. János egy pénzszállító biztonsági munkatársaként dolgozott. Munkaköre szerint a megadott területen pénzszállító gépkocsival, a mellé beosztott személlyel együtt összegyűjtött pénzt és értéktárgyakat szállított megadott helyre. A bűncselekmény elkövetése előtti hónapokban G. László sértettel közösen látott el szolgálatot.

H. Roland ismerte Sz. János munkáját, ezért 2007. márciusában ördögi tervet eszelt ki arra vonatkozóan, hogy megszerzi a pénzszállítóban szállított pénzt. Ehhez ő azonban kevés volt, ezért megnyerte magának barátait is.

 Mini számítógépén kezdte el szervezni a nagyszabású bűncselekményt, minden apró mozzanatot részletesen kidolgozott. Eszerint Sz. János útközben egy félreeső helyen vizelésre hivatkozva megállítja a pénzszállító autót, kiszáll, mire az ott várakozó cimborák látszólag lefegyverzik őt, majd a pénzszállító másik kísérőjét kiszállásra kényszerítik és megölik. Az ily módon rabolt pénzzel meg kereket oldanak.

Gyilkosság három variációban

A számítógépen részletesen meg volt tervezve a másik biztonsági őr meggyilkolása, erre három variációval is készült a „forgatókönyvíró”. A helyszínt is aprólékosan kiválasztották, napokig keresték az ideális helyet Miskolc és Nyíregyháza között. Tarcal elhagyása után, Tokaj külterületén egy bekötő utat találtak alkalmasnak a bűncselekmény elkövetési helyszínéül.

A rablók tudták, hogy hétfői napokon általában a szokottnál nagyobb (100 millió forintot meghaladó) összeget szállítanak, ezért úgy döntöttek, hogy ilyen napra időzítik a cselekményt. Ez a nap 2007. március 16-a lett. Huszonhárom zsáknyi, címletjegyzékkel ellátott pénzt raktak a pénzszállítóba. Összesen 166.464.000 forint volt akkor az autóban, de Sz. János nem tette a zsákokat az autó trezorjába, hogy könnyebben el lehessen majd vinni a rablásnál.

Ezután minden az ördögi terv szerint alakult. Olyan durván bántalmazták a pénzszállító mit sem sejtő biztonsági őrét, hogy a bírósági iratokban csak ennyi szerepel: „meg nem állapítható módon bántalmazták a sértettet”. Annyit azonban tudni, hogy a viperától kezdve a nyers erőig, még egy fojtókötél és egy kés is szerepet játszott a szerencsétlen ember halálában.

Bonyolódnak a dolgok

Dolguk végeztével kereket oldottak, persze előtte elégették a véres ruháikat és álcaként a meztelen felsőtestű, megkötözött Sz. Jánost kirakták az út szélére azzal a céllal, hogy kérjen segítséget és az általuk előzőleg kitalált (ismeretlen személyek által elkövetett rablásról szóló) történetet előadva vezesse félre a nyomozó hatóságot.

H. Roland és S.Krisztián (az első- és másodrendű vádlottak, azaz a főkolomposok) az utóbbi szüleitől kértek segítséget a bujkálásban, persze busásan ellátták pénzzel a papát és a mamát, akik szíves örömest befogadták fiukat és annak bűntársát. Közben már kereste őket a rendőrség, ezért azt találták ki, hogy albérletbe költöznek a fővárosba és ott bujkálnak egy ideig.

A pénzt költötték, ahogy az elő van írva: műszaki cikkeket vásároltak, lakást korszerűsítettek, minden olyan tevékenységet végeztek, amit mondjuk egy átlagember hosszú évek során megtakarított pénzéből tesz meg. A hirtelen jött gazdagság mindannyiukat megszédítette.

Tanyán, föld alatt, bilincsben

Az albérlet egy idő után már fojtogatónak bizonyulhatott a kutyaszorítóban levő embereknek, ezért az interneten 22 millió forintért meghirdetett, Kiskunhalas külterületén lévő elhagyatott, nehezen megközelíthető helyen található tanyát ítélték a vádlottak megfelelőnek a további bujkálásra. Ezt a tanyát is berendezték minden földi jóval, természetesen a lopott pénzből.

Egy föld alatti búvóhelyet is kialakítottak, de úgy tűnik ez sem vezetett eredményre, mert 2007. augusztus 31-én a tanyán elfogták az egész bagázst, szám szerint nyolc ember került bilincsbe.

I. rendű vádlott – H. Roland – bűnös társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 35 évben határozta meg. Emellett a vádlottat mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

II. rendű vádlott – S. Krisztián – bűnös társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért a bíróság 15 év fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

III. rendű vádlott – Sz. János – bűnös társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg. Emellett a vádlottat mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

IV. rendű vádlott – G. Tamás – bűnös bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntettében és bűnpártolás bűntettében, ezért a bíróság 4 év börtönbüntetésre és mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, 1 évvel súlyosítva az I. fokon kiszabott büntetést.

Az V-VI-VII. és VIII. rendű vádlottakat bűnösnek találta bűnpártolás bűntettében, ezért

V. rendű vádlottat
– S. J.Ferenc – 3 év börtönnel,

VI. rendű vádlottat – S. J. Ferencné – 3 év 6 hónap börtönnel,

VII. rendű vádlottat – B. Sándor – 1 év börtönnel, (ezzel enyhítve az elsőfokon kiszabott 1 év 6 hónapos büntetést)

VIII. rendű vádlottat
– B. Sándorné – 2 év börtönbüntetéssel és mellékbüntetésül az ehhez igazodó mértékű közügyektől eltiltással büntette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.