Csak nyolc embert vontak felelősségre

Morvai feljelentést tesz az olaszliszkai emberölés ügyében

Feljelentést tesz Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) listavezetője az olaszliszkai emberölés ügyében, mert szerinte az elsőfokú ítéletben "mindössze nyolc embert" vontak felelősségre, miközben több tucat elkövető volt.

2009.06.04 13:52MTI

Morvai Krisztina csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amit "a többiek csináltak, azt a magyar büntetőjogban úgy nevezik, hogy pszichikai bűnsegély. 

Szándékerősítőleg, bátorítólag hatottak a tényleges lincselőkre, a tényleges kivégzőkre". Ha bármilyen okból az ügyészség ezt nem állapítaná meg, és nem emelne vádat ezen emberek ellen, akkor "alsó hangon is" megállapítható a segítségnyújtás elmulasztása nevű bűncselekmény - tette hozzá. 

Véleménye szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy ezek az emberek is bíróság elé kerüljenek. A listavezető közölte: feljelentést tesz hivatali bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt a gyilkosság után eljáró rendőrökkel és rendőri vezetőkkel szemben is. "Odament két-három rendőr, aki éppen arra járt, összeszedte a két-három elkövetőt, akit ott találtak, a többieket pedig ott hagyták, a helyszínt ott hagyták helyszín-biztosítás nélkül" - fejtette ki álláspontját Morvai Krisztina az Olaszliszkán 2006 októberében történtekről. Morvai Krisztina az ügyben nyílt levelet intézett Kovács Tamás legfőbb ügyészhez és Bencze József országos rendőrfőkapitányhoz. 

Ebben egyebek mellett arra kéri a rendőrségi és ügyészségi vezetőket, hogy "a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a tüntetők állandó fegyelmezése helyett" haladéktalanul kezdjék meg a bűnözők fegyelmezését, s lépjenek fel szakszerűen "a magyar vidéket rettegésben tartó erőszakos bűnbandákkal, terménytolvajokkal, fatolvajokkal szemben." Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán. Ennek előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. 

A Borsod megyei bíróság pénteken nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak (első-, harmad-, ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára is - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Mellékbüntetésként a bíróság valamennyiüket 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Valamennyi vádlott fellebbezett a döntés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.