A tettes kórházban van - még nem kihallgatható

Leszázalékolt, volt katonatiszt az abádszalóki merénylő?

A Roma Sajtóközpont rendőrségi forrásból származó értesülései szerint nem ex-kormányőr, hanem egy leszázalékolt, volt katonatiszt a ma hajnali Abádszalókon, egy öttagú roma család ellen elkövetett támadás elfogott tettese.

2009.05.27 12:48Roma Sajtóközpont/MTI - Fotó: MTI
A hajnalban megtámadott P. Csaba - Fotó: MTI

A férfi egyébként kórházban van és egyelőre nincs kihallgatható állapotban. A Magyar Gárda Mozgalom vezetője szerint a férfi nem tagja a gárda "hivatalos" részének, a szakadárokról azonban nem tud. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője a merénylet előtt egy levelet kapott egy magát "nyugdíjas katonatisztnek" nevező embertől aki azt írta: mielőtt meghal néhány "kihízott cigányt a másvilágra küld."

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont kora reggel a helyszínről beszámolt: kivágta a szúnyoghálót, bemászott a házba és egy borotvával rontott rá egy öttagú roma családra egy férfi ma hajnalban a Szolnok megyei Abádszalókon. A család felriadt, a két éves gyerekét védelmező apának a tettes több helyen megvágta a nyakát és a mellkasát, a gyerek anyjának pedig a lábát vagdosta össze. Az elkövetőt végül a nagyapának sikerült letepernie, és az asszonyok segítségével fogva tartania a rendőrök megérkezéséig.

A kisfiún kívül mindenki megsérült, a helyszínelő orvos szerint csak hajszál híja volt, hogy az apa nem halt bele a kilenc, hét milliméter mélységű vágott sebeibe. A nagyapa, a sérült apa helyszínre érkező bátyja név szerint beazonosították a támadót, akiről a helybéliek reggel úgy nyilatkoztak: a faluban lakik, korábban kormányőr volt, jelenleg gárdista és a kocsmában több ízben "dicsekedett" azzal, hogy korábban már többször támadott meg romákat.

Szabó Zita százados, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: az elfogott támadó jelenleg kórházban van, és a dulakodásban szerzett sérülései miatt egyelőre nincs kihallgatható állapotban. Személyéről csak annyit árult el: az illető egy 46 éves, helybéli férfi. Hozzátette: a támadó motivációjáról egyelőre semmit sem tudni, így csak annyit mondhat, hogy alapesetben, emberölés kísérlete miatt 5-15 éves szabadságvesztésre ítélhetik.

A Roma Sajtóközpont (RSK) rendőrségi forrásból úgy értesült: az elkövető nem ex-kormányőr, hanem egy leszázalékolt, volt katonatiszt. Molnár Sándor, a Magyar Gárda Szolnok megyei zászlóaljának kapitánya a Roma Sajtóközponttal azt közölte: 2007 óta vezeti a megyei gárdát, azóta nem szerepel megyei nyilvántartásukban az érintett férfi. Kiss Róbert, a Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya a Roma Sajtóközpontnak személyesen és írott közleményben is úgy nyilatkozott: "az abádszalóki brutális támadást elkövető férfi nem tagja a Magyar Gárdának. "

Kiss Róbert ugyanakkor elmondta: az ő hivatalos országos nyilvántartásuk tavaly szeptemberig tartalmazza a régi neveket, a Magyar Gárdából azóta kivált, magukat szintén gárdistának és "őrző-szárnynak", nevező emberekről, azaz elődjének, Dósa Istvánnak követőiről azonban nem tudnak. A Roma Sajtóközpont azt is megtudta: az elfogott férfi az egyik önkormányzati intézmény vezetőjének a férje.

Abádszalók jegyzője az RSK-nak azonban úgy nyilatkozott: nem ismeri a férfit, és úgy tudja, hogy sem a Magyar Gárdának, sem a Jobbiknak nincs alapszervezete a településen. A jegyző jónak nevezte a városban a többségiek és a helyiek kapcsolatát. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) helyszínen tartózkodó elnöke a Roma Sajtóközpontnak arról számolt be: „pánik és félelem lett úrrá” a romák közt Abádszalókon.

Kolompár Orbán a helybéliekre hivatkozva és megerősítve a jegyző által elmondottakat úgy nyilatkozott: a romák szerint is jó a kapcsolatuk a többségi lakosokkal, ezért sem értik, hogy miért támadt a helybéli tettes a B. családra. Hozzátette: az OCÖ hivatalosan tájékoztatást kért a megyei rendőrkapitánytól a nyomozásról és a támadás körülményeiről. A szintén a helyszínen lévő liberális európai parlamenti képviselő, Mohácsi Viktória a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: ha igazak a helyiek által elmondottak, melyek szerint a most elfogott férfi nyilvánosan dicsekedett azzal, hogy már többször részt vett romák elleni támadásokban, akkor reméli, hogy lezárulhat a romák elleni merényletsorozat, mert a rendőrség a mostani elkövetőn keresztül eljuthat a többi támadás tetteseihez is.

Mohácsi arra is felhívta a figyelmet: a megtámadott abádszalóki család és a helybéli romák jogkövetően viselkedtek, nem önbíráskodtak, hanem a rendőrkézre adták a merénylőt, így nem kell senkinek félni a szerinte a Jobbik kommunikációja által folyamatosan sugalltaktól, mely szerint a romák megtorolnák az ellenük elkövetett támadásokat.

A Roma Polgárjogi Alapítvány a déli órákban ugyancsak a helyszínre tartó vezetője, Horváth Aladár az RSK-nak arról számolt be: épp tegnap, a merénylet előtt kapott egy levelet egy magát „nyugdíjas katonatisztnek” nevező embertől, aki azt írta neki: „mielőtt meghalok, szeretnék néhány kihízott cigányt elküldeni a másvilágra.” A roma vezető hozzátette: a levél írója aláírása szerint nem azonos a most elfogott férfival.

Az MTI szerint a rendőrség nem nyilatkozik

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik az abádszalóki roma családot ért szerdai hajnali támadás ügyében folyó nyomozásról - írja mindeközben az MTI.

A helyszíni szemlét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője irányítja. Bozorádi János az MTI-nek elmondta: a tanúk meghallgatása és a nyomok rögzítése még órákig eltarthat, ez idő alatt a rendőrség nem nyilatkozik az eset részleteiről.  A vizsgálat jelenleg is tart, a környéket lezárta a rendőrség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.