Illegális bevándorlás

Fegyházbüntetésre ítélték a rendőrökre az M5-ösön rálövő embercsempész bűnszervezetének három tagját

Az eljárás - amelyben két vádiratot egyesítettek - hat emberrel szemben indult.

2024.02.15 18:11MTI

Kilenc év fegyházra ítélt egy férfit egy szír állampolgárokat csempésző bűnszervezet tagjai közül, két másikra pedig két év hat hónap fegyházbüntetést szabott ki előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszék. Ennek a bűnszervezetnek az egyik tagja lőtt rá a rendőrökre az M5-ös autópályán.

A bíróság csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyik férfit bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával fegyveresen elkövetett embercsempészés, míg a másik két férfit bűnszervezetben való részvétel miatt ítélték el. Az előbbit végleges hatállyal, míg a két utóbbit öt-öt évre kiutasították Magyarország területéről.

A közlemény szerint az eljárás - amelyben két vádiratot egyesítettek - hat emberrel szemben indult.

A vád szerint a terheltek egy olyan, részben Magyarországon működő bűnszervezet tagjai voltak, amely anyagi ellenszolgáltatásért Magyarországon, illetve a schengeni övezeten belül tartózkodásra nem jogosult emberek Nyugat-Európába, elsősorban Németországba szállításával foglalkozott.

Négy vádlott 2021 novemberében 21 szír állampolgár Magyarországról Németországba szállításában segédkezett. A migránsokat az első- és a másodrendű vádlott egy erre alkalmatlan, ablaktalan, szellőzés nélküli kisbuszban utaztatta.

A rendőrség az M5-ös autópályán figyelt fel a járműre, amelyet intézkedés alá akart vonni. A kisbuszt vezető másodrendű vádlott ekkor a rendőrautó felé kormányozta a járművet, az ütközést azonban a rendőröknek sikerült elkerülniük. A vádlottak ezt követően nagy sebességgel menekülni kezdtek a kisbusszal, majd az elsőrendű vádlott a gépkocsiban elhelyezett gáz-riasztó fegyverrel többször a levegőbe és a rendőrautó felé lőtt.

Budapestre érve a jármű megállásra kényszerült, a vádlottak ezért kiszálltak és futva próbáltak elmenekülni. Az elsőrendű vádlott ekkor több célzott lövést adott le a rendőrök felé, végül azonban mindkét embercsempészt elfogták. Négy társuk Ausztria felé menekült, de az M1-es autópályán feltartóztatták és elfogták őket is.

Az ügyészség az embercsempészés és a bűnszervezetben való részvétel bűntette mellett fegyveresen elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett és közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat a férfiakkal szemben - ismertette a törvényszék.

Az előkészítő üléseken csak a negyed-, az ötöd- és a hatodrendű vádlott ismerte be bűnösségét és mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Az előbbi férfira tizenegy év, a másik kettőre három-három év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

A bíróság végül úgy határozott, hogy mindhárom vádlott esetében rövidebb szabadságvesztés kiszabása is elegendő a büntetési célok eléréséhez.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélye miatt mindhárom terhelt letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig. Ez a végzés csak a negyed- és a hatodrendű vádlott esetében végleges.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott ügyében az eljárás május 7-én folytatódik - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.