Adatvédelem

Műtéti beavatkozásról készült felvételek jogtalan kezelésért emelt vádat az ügyészség

A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorúak emberi méltóságát.

2024.02.15 11:20MTI

Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség három férfi ellen, akik ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul - közölte a Pest Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A vádirat szerint az ügy három vádlottja együtt utazott egy dél-ázsiai országban 2019 júliusában azért, hogy a technikai személyzet tagjaként - dokumentumfilm készítése céljából - részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében. Mindhárman előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció során tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják, és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nyilvánosságra nem hozzák, illetéktelen harmadik személynek nem adják át.

A műtét helyszínéül szolgáló kórház mennyezeti kamerarendszere az egész beavatkozásról folyamatosan készített felvételeket, amelyet automatikusan egy merevlemezre mentett és 15 napig tárolt. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve és ahhoz csak meghatározott, arra felhatalmazott technikai személyzetnek volt hozzáférési joga.

A vádlottak közül ketten a műtétet követő néhány napon belül kibontották az érintett helyiség álmennyezetét és a - többek között a műtét felvételét is tartalmazó - merevlemezt kicserélték egy másik adattároló egységre. A művelet közben a két vádlottról egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített.

Az ügy harmadik vádlottja ezzel párhuzamosan a műtéti eljárás során használt beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül.

Miután mindhárman hazatértek Magyarországra, pár nap múlt egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicserélésről készített fényképfelvételt. A képet azzal kommentálta, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani.

A harmadik vádlott - az arra jogosultak engedélyével - a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról. A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a vádlott és a képviselők között, így megállapodás nem született a film létrehozásáról.

Ezután a megműtött személyek képviselői felszólították a vádlottat, hogy a filmkészítési szándékáról tegyen le, titoktartási nyilatkozatának tegyen eleget. Egyben visszavonták korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználásra. Ennek ellenére a vádlott a kép- és hanganyagokat továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította - olvasható az ügyészségi közleményben.

Emellett ő és egy másik vádlott-társa is több ember részére küldött olyan, a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket - a beavatkozás következtében - öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorúak emberi méltóságát - írták.

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetők ellen információs rendszer vagy adat megsértésének, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.