Bűnügy

Esztergomi robbantás: újabb sokkoló részletek

Kiderült, hogy milyen robbanószert használt a tettes.

2023.10.03 08:10ma.hu

Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlana alatt ásott alagútban J. László, az esztergomi robbantó.

A Blikk információi szerint ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képző vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

"A katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak" - nyilatkozta Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész. Mint mondta, a kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

A lap kiemelte azt is, hogy 12 nappal a brutális robbantás után még mindig helyszínelnek a nyomozók a háznál. A Központ Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést.

A helyszínelés során egy 38 méteres, illegális alagutat találtak a robbantjó kertje alatt, amit tárolásra használt. Mint írták, ha az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, így az bármikor beomolhatott volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.