Bűncselekmény

Halálos vonatbaleset okozása miatt ítéltek el egy nőt Keszthelyen

A vonat elé hajtott autójával, öccse meghalt a balesetben.

2023.06.13 23:30MTI

Tárgyalás mellőzésével felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy nőt, aki tavaly nyáron vonat elé hajtott autójával, öccse pedig meghalt a balesetben - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

Vándor Virág közleménye szerint a vádlott tavaly július 29-én, délelőtti jó látási, derült időjárási és gyér forgalmi viszonyok mellett haladt személygépkocsival Keszthely külterületén. Az Entz Géza utcai, jelzőtáblával biztosított vasúti kereszteződésben nem állt meg, és 30-34 kilométeres sebességgel ráhajtott a sínekre, miközben felé jobbról egy személyvonat közelített.

A szabályszegő autóst 80-100 méterről észlelte a mozdonyvezető, aki vészfékezést hajtott végre és a vészkürtöt is megszólaltatta. Ennek ellenére a mozdony a kocsi jobb oldalának ütközött, ami a vasúti töltéshez csapódott, a vonat pedig több mint 200 méterrel távolabb tudott csak megállni.

A balesetben a gépkocsi utasa - az akkori tájékoztatás szerint az autót vezető 25 éves nő 16 éves öccse - olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott könnyebben sérült meg, a vonat utasai sértetlenül vészelték át az ütközést.

A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottra halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint a közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt egy év kilenc hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül a nőt két évre eltiltotta a közúti járművezetésétől is.

A bíróság - az ügyészi indítvánnyal egyezően - a kiszabott büntetéshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítette a nőt, de kötelezte közel 670 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az eset miatt a MÁV-START Zrt. sértettként a polgári jogi igényét újabb eljárásban követelheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.