Honvédelem

Idén már több mint 740 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

117 eset igényelt azonnali intézkedést.

2023.06.09 22:30MTI

Idén már több mint 740, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 117 eset igényelt azonnali intézkedést. A tűzszerészek által eddig hatástalanított, illetve elszállított, jellemzően második világháborús katonai robbanótestek össztömege meghaladta az 5,5 tonnát - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: a legtöbb bejelentés idén Fejér vármegyéből érkezett, ahova eddig 114 alkalommal hívták a tűzszerészeket feltételezett robbanóeszközhöz, 32 eset igényelt azonnali intézkedést. Csak májusban 139 bejelentés érkezett az alakulathoz, 31 esetben volt szükség az állampolgárok biztonságáért soron kívüli intézkedésre.

A mentesítések során előkerült, csaknem 1,6 tonnányi robbanóeszközt több mint 200 kilogramm robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák - tették hozzá.

Emlékeztettek: Csepelen a Fácánhegyi úton egy második világháborús eredetű, 100 kilogrammos szovjet légibomba került elő éles gyújtószerkezettel, Gödöllőn pedig egy 25 kilogrammos szovjet légibomba.

A Heves vármegyei Vécs külterületén mezőgazdasági munkák közben bukkantak második világháborús robbanóeszközökre. A helyszín a tűzszerészeknek számára nem ismeretlen - írták -, ugyanis az egykor a közelben álló lőszerraktárt a szovjetek korábban felszámolták, az ott tárolt eszközöket robbantógödrökbe helyezték és felrobbantották. A szétszóródott, fel nem robbant robbanótestek, lőszerek mentesítését a mai napig végzik a tűzszerészek - jegyezték meg.

Vécs külterületén négy helyszínen 25 tüzérségi gránátot és egy kézigránátot azonosítottak. A korábbi robbantógödrökből előkerült eszközök nagy része magyar gyártmányú romboló, repesz, páncéltörő vagy légvédelmi repeszgránát volt, de az előkerült eszközök között ritkaságnak számító, három német 10 centiméteres páncéltörő és három cseh gyártmányú, 10 centiméteres repeszgránát is előkerült. Egy rossz állapotú 36M Vécsey kézigránátot a helyszínen semmisítettek meg, a többi robbanóeszközt a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, későbbi megsemmisítésre.

Kiskunfélegyházán a Nádasdi utcai temetőben sírfeltárások folynak, ott fél kilogrammnyi 31M éles karabélylőszert találtak, amelyek egy 31M magyar golyószóró fegyver maradványainak közeléből kerültek elő. Az éles lőszereket a tűzszerész katonák későbbi megsemmisítésre elszállították, a hatástalanított fegyver maradványát pedig a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai veszik majd át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.