Bűnügy

'Meg kellett tennem' - hajtogatta a férfi, miközben nyakon szúrta a feleségét

A kóros elmeállapotú férfi azért akarta megölni házastársát, mert attól tartott, hogy saját halálát követően nem lesz, aki a nő gondját viselje.

2023.06.08 00:30MTI

A Nógrád Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat egy 71 éves nyugat-nógrádi férfival szemben, aki egy késsel nyakon szúrta feleségét; a kóros elmeállapotú férfi azért akarta megölni házastársát, mert attól tartott, hogy saját halálát követően nem lesz, aki a nő gondját viselje - tájékoztatta az MTI-t a főügyészség kedden.

A nő életét a gyors műtét mentette meg, férjét elmegyógyintézetbe utalták - írták a közleményben.

A vádirat szerint az idős vádlottat évek óta foglalkoztatta halálának gondolata, és az, hogy elmúlását követően nem lesz, aki 47 éve vele élő felesége gondját viselje.

2022. január 2-án délelőtt otthonukban ezért egy késsel megszúrta a sértett nyakát, miközben azt hajtogatta, hogy "meg kellett tennem!".

Az erősen vérző sértett ki tudott menekülni az utcára, segítségért kiáltott, járókelők hívtak hozzá segítséget. Eközben a férfi telefonon felhívta fiát, elmondta neki, hogy megölte annak édesanyját, és zavartan hozzátette, hogy nagyon szereti őket, de ezt meg kellett tennie.

A főügyészség közölte: a férfi az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint cselekménye elkövetésekor kóros elmeműködése miatt képtelen volt cselekménye következményeinek felismerésére.

Kifejtették, a kóros elmeállapot büntethetőséget kizáró ok, ezért a Nógrád Vármegyei Főügyészségnek az emberölés kísérlete miatt benyújtott vádiratban a férfi felmentésére kellett indítványt tennie, azzal, hogy a bíróság rendelje el kényszer-gyógykezelését.

A kényszer-gyógykezelés büntetőjogi intézkedés, a személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben kell alkalmazni, ha elmeműködésük kóros állapota miatt nem büntethetők, de tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt követnek el - tették hozzá.

A vádlott az ítélet meghozataláig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben marad, az ügyben első fokon a Balassagyarmati Törvényszék hoz döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.