Állatkínzás

Hogyan kerültek állattetemek százai a hajdúsámsoni gödörbe?

Ha nem egy elvetemült, elmebeteggel van dolguk a rendőröknek, akkor leginkább sintérek, gyepmesterek, ebrendészek lehetnek érintettek az ügyben.

2020.02.19 10:29ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, száznál is több állat maradványait találták meg Hajdúsámson külterületén, gödrökben elföldelve.

Azt azonban nem lehet tudni, hány gödör volt és hány éve folyik a kutyák legyilkolása, eltüntetése. Rendőri nyomozásnak kellene kiderítenie az elkövető(k) személyét, s azokét is, akik tudhattak a történtekről, de nem tettek ellene. Hol vagy hogyan képződik ennyi macska- és kutyatetem?

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint ha az ügy feltáróinak nem egy elvetemült elmebeteggel van dolguk, akkor leginkább sintérek, gyepmesterek, ebrendészek lehetnek érintettek az ügyben, hiszen az ő feladatuk az utcán elhullott vagy kóborló állatok begyűjtése.

A háziállatokért minden esetben a tartó (aki eteti, aki gondját viseli) a felelős. Az Orpheus Állatvédő Egyesület több évtizede azért dolgozik, hogy a lakosság állatokkal kapcsolatos szemléletét bővítse. Az egyesület „…legjobb annak a kóbor állatnak, amelyik meg sem születik…” jelmondata nagy igazság, hiszen ha nem engedné a gazdi az állatok szaporodását, nem képződne kóbor állat sem. Ezzel ellentétben sokan felelőtlenül magukhoz vesznek állatokat, amit hamar megunnak és utcára dobnak. A probléma alapja, hogy sokkal több állatot szaporítanak az emberek, mint amennyi felelős gazda van, így bárki bármikor szerezni tud – akár fajtatiszta – kutyust, cicust vagy más hobbiállatot, akiknek egy része utcára dobás révén pusztulásra van ítélve.

A települések önkormányzatainak feladata, hogy a lakosság által kidobott állatokat befogja. A túlkínálatból következik, hogy a meglévő mennyiségre új örökbefogadók rendszerint nem érkeznek, állatok tízezreit kénytelenek a sintérek félig teljes legalitásban másvilágra küldeni. A történés kapcsán felvetődik, hogy hol - hogyan tüntetik el a XXI. században, ma Magyarországon a feleslegessé váló kutyákat és cicákat?!

"A szektor teljes állategészségügyi átvilágítására, reformok, szigorúbb állattartási szabályok bevezetésére van szükség" - mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A SintértNE! oldalon megismerkedhetnek a kóbor állatok kezelésének nem éppen emberi módszereivel az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.