Felvételi zárlat fertőzések miatt

Koraszülöttek betegedtek meg a Péterfy kórházban

Tizenhárom kis súlyú koraszülött betegedett meg baktériumfertőzés miatt a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülötteket ellátó centrumában; egy gyermek meghalt, az osztályon felvételi zárlatot rendeltek el - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

2008.07.02 18:52MTI

Budaházy Emil főigazgató közlése szerint az első megbetegedéseket még május 30-án észlelték. Öt koraszülöttet súlyos, életveszélyes állapotban az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályára helyeztek át, ám egyikük, egy 16 napos gyermek életét vesztette. A többi csecsemő állapota stabilizálódott, két koraszülött kivételével, rajtuk légúti, illetve hasi műtétet kellett végrehajtani.

A laboratóriumi vizsgálatok során megtalálták a baktérium által kiváltott fertőzés kezelésére a megfelelő antibiotikumot, így a babák célzott kezelésben részesültek vagy részesülnek. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az osztályon azonnali felvételi zárlatot rendeltek el és megtették a szükséges intézkedéseket, így a meg nem betegedett koraszülötteket elkülönítették, őket külön ápolószemélyzet kezelte.

Az osztályon maradt nyolc beteg ellátását megerősített ügyelet végezte, ők azóta gyógyultnak tekinthetők. A fertőzés okát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja, a közlés szerint annyi megállapítható, hogy mindegyik baba más intézményből került a Péterfybe, így a fertőzés forrása nem a kórház. A hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben mindegyik a kórházba bekerült újszülöttnél szűrővizsgálatot végeznek, ezek eredményéről heti rendszerességgel tájékoztatják az ÁNTSZ-t, továbbá a pelenkázást elkülönített helyen végzik, ahol semmilyen más tevékenység nem folytatható - közölte Budaházy Emil főigazgató.

A Semmelweis Egyetem (SE) MTI-hez eljuttatott közleményében közölte, hogy mindkét női klinikáján - ahonnan a koraszülötteket áthelyezték a Péterfybe - folyamatosak az újszülötteken és az őket életben tartó készülékeken a bakteriológiai vizsgálatok. A tenyésztések eredménye negatív volt akkor is, amikor a később meghalt koraszülöttet áthelyezték, továbbá a haláleset idején is.

"Az ÁNTSZ a haláleset hetében az I. Számú és a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is vizsgálódott, mindent rendben találtak, és arról értesítették a Semmelweis Egyetem vezetőségét, hogy +kifogástalan a koraszülött intenzív osztályok higiénés állapota+" - olvasható az egyetem közleményében. Az ÁNTSZ azt közölte az MTI-vel, hogy a Péterfy koraszülött részlegén június 1-ét követően újabb megbetegedés nem fordult elő, a járványt sikerült megfékezni, a kórház koraszülött-centrumában május 31. és június 25. között felvételi zárlat volt, amelyet már feloldottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.