Stuxnet után itt a Stars

Újabb kibertámadás érte Iránt?

Ellenségei egy második számítógépes vírussal támadtak Irán ellen - közölte az ország polgári védelmének parancsnoka hétfőn.

2011.04.25 15:37MTI

Golamreza Dzsalali a Mehr félhivatalos hírügynökségnek elmondta, hogy a Stars nevű vírust szakértők vizsgálják. A parancsnok arra nem tért ki, mi a vírustámadás célpontja és milyen a hatása.

"Szerencsére fiatal szakértőink képesek voltak felfedezni a vírust, a Stars jelenleg a laboratóriumban van további kutatások céljából" - mondta a parancsnok. Hozzátette: a vírus kompatilibis az iráni informatikai rendszerrel, kisebb károkat okoz és összetéveszthető a kormányszervezetek egyes exe (program) fájljaival.

Dzsalali figyelmeztetett: a busehri atomreaktor számítógépeit tavaly megtámadó Stuxnet vírus továbbra is lehetséges veszélyt jelent. Egyesek a Stuxnetet az iráni atomprogram elleni "első kiberrakétaként" jellemezték.

Az iráni vezetők közölték: semlegesítették a Stuxnet vírust, még mielőtt kárt okozott volna a nukleáris létesítményekben. Teherán Izraelt és az Egyesült Államot okolta a vírus megjelenéséért.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyvert gyártására törekszik, Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag energiatermelési célokat szolgál.

A Stuxnet vírus jelenléte tavaly augusztusban került nyilvánosságra, amikor Irán megkezdte a busehri erőmű tüzelőanyaggal való feltöltését. Irán szeptemberben közölte: a vírus károkat okozott a busehri számítógépekben, de maga az atomerőmű sértetlen maradt. Az erőmű azóta sem üzemel, a beindítást többször elhalasztották. Egyesek ebből arra következtetnek, hogy a vírus károkat okozott magában az erőműben is, amit Irán tagad.

Dzsalali szerint a Stuxnet veszélye továbbra sem múlt el, mivel a vírusoknak saját élettartamuk van, és másképpen is működésbe léphetnek. Sürgette a kormányt, hogy lépjen fel az Irán ellen kiberháborút indító ellenségek ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.