Zöld IT-t szeretne a német kancellár

Angela Merkel környezetbarát számítástechnikát akar

Környezetbarátabb és energiahatékonyabb információtechnológiára van szükség - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Hannoverben a világ legnagyobb IT-kiállításán és vásárán, a CeBIT-en.

2008.03.05 07:25MTI

Az energiafelhasználás az IT-szektorban már most is nagyobb, mint az autóiparé, éppen ezért fontos az energiatakarékosság. Zöld IT-re van szükség annak érdekében, hogy csökkenjen például a szerverek, vagy az adattárolók energiafelhasználása - mondta Angela Merkel. Már a gyártás során is figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra. A zöld IT-termékek ára azonban ma még mindig magasabb - húzta alá. A kancellár hozzátette: könnyen kezelhető megoldásokra van szükség az informatikában, de emellett fontos az is, hogy intelligens emberek éljenek az országban.

Az úgynevezett zöld IT az egyik fő témája az idei CeBIT-nek, a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs vásárának.

Volkmar Rudat, a Siemens marketing alelnöke az MTI-nek hangsúlyozta: egészen biztos abban, hogy az információtechnológia egyre környezetbarátabb lesz a következő években. Az új telekommunikációs megoldások pedig egyértelműen segítik a környezettudatosságot, elég csak a videokonferenciák nyújtotta lehetőségekre gondolni - tette hozzá.

Az alelnök szerint a zöld IT azért válik egyre fontosabbá a kommunikációban, mert egyre több szó van a környezetvédelemről globálisan, Európa pedig különösen fontosnak tartja a kérdést - fűzte hozzá.

Christoph Liedtke, az SAP médiakapcsolatokért felelős vezetője a távirati irodának kiemelte: azért hangsúlyozzák a környezetbarát termékek megjelenését, mert a kérdés egyre fontosabbá válik a cégek számára az üzleti tervek készítésekor. A zöld IT azonban nemcsak egy új kommunikációs eszköz, hanem valódi tartalom van mögötte - tette hozzá Európa vezetője szoftvergyártójának kommunikációs vezetője. Arra a kérdésre, hogy a zöld megoldások nem drágábbak-e a hagyományosoknál, Christoph Liedtke elmondta: szükség van egy egyszeri befektetésre az elején, de hosszútávon nagyobb megtakarításra lehet számítani.

A CeBIT hétfőn nyitotta meg kapuit. A világ legnagyobb digitális IT és telekommunikációs kiállítását és vásárát 1986 óta rendezik meg a németországi Hannoverben.

A kiállításon több mint tíz magyar cég vesz részt. A bemutatott termékek között lesz a magyar ADSL-hosszabbító, aminek segítségével akár tíz kilométeres távolság is lehet az elosztó és a felhasználó között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.