Nagy csapás a tévéknek

A foci megmozgatja az internetet

Újabb csapás a televíziókra - sose követtek még ennyien egy nemzetközi sporteseményt a Világhálón.

2010.06.15 11:48terminal.hu

Egy brit elemzőcég pár héttel ezelőtt úgy vélte: a megnövekedő adatforgalom az Internet egyes részeinek lelassulásához vezet. Nos, arról nincsenek adatok, hogy nagyobb alhálózatok leálltak volna, de az tény: a foci jelentősen megdobta a pénteki napon korábban beállt forgalmi rekordot.

Egy akamai elemzése szerint közép-európai idő szerint délután egy óra felé kezdett komoly emelkedést mutatni a híroldalak látogatottsága. Az Egyesült Államokban hat órával később ért csúcspontra, 12,1 millió látogatót produkálva percenként, állítja a Zdnet, majd lassú csökkenésbe kezdett, de gyakorlatilag a nap végéig a megszokott szint felett maradt a vb kezdetén, és azóta is hasonló adatok vannak.

Érdekességképpen: a korábbi rekord 8,5 millió egyedi látogató volt, amit Barack Obama elnökké választásakor állítottak fel az amerikai internetezők még 2008-ban.

A világbajnokságot megnyitó Mexikó - Dél-Afrika meccs alatt volt a legmagasabb az online érdeklődés, de a Franciaország - Uruguay mérkőzést is sokan követték az Interneten keresztül. Ez egyben azt is jelzi, hogy a világ számos országában 2010 lett a „nulladik év”, azaz eljött annak az ideje, hogy a nagy sporteseményeket online is tömegek követik.

Ennek a hagyományos média (televízió, rádió) képviselői minden bizonnyal kevésbé örülnek, mint a gyakran virtuális közösségi élménnyé szervezett közvetítéseket biztosító site-ok tulajdonosai, akik viszont extra bevételre tesznek szert a hirdetők reklámozási hajlandóságának köszönhetően.

Igaz, ehhez extra infrastrukturális beruházásokra is szükség van, hiszen az akadó, széteső, framedropokban gazdag adásokat gyorsan otthagyják a focirajongók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.