Részletes adatok az íjászoktól a kapitányokig

Felkerültek a netre a középkori harcosok adatai

A Százéves háború kétszázötvenezer angol harcosának az összes katonai adata megismerhető egy internetes adatbázisból.

2009.07.24 13:35ictpress

Az angol hadsereg 1369 és 1453 között szolgált kétszázötvenezer katonájának az adatait töltötték fel egy honlapra a Southampton-i és a Reading-i Egyetem kutatói. Az adatbázisból a több száz éve élt harcosok életének rendkívül sok részlete megismerhető; megtudhatjuk például, hogy milyen betegségekben szenvedtek, milyen hadjáratokban vettek részt, és hogy lovaggá ütötték -e őket.

"A katonák nyilvántartását eredetileg azért hozták létre, mert az angol királyok kincstárnokai biztosak akartak lenni abban, hogy az állam pénzét a meghatározott célokra fordítják. Az iratok ezért az íjászoktól a kapitányokig az összes olyan katona életútját rendkívül részletesen bemutatják, aki fizetést kapott az angol kincstártól. Még az is kiderül belőle, hogy melyik harcos lovagolt a legtávolabbra." - nyilatkozta dr. Adrian Bell a Reading-i Egyetem kutatója a BBC-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.