Miért használod a BitTorrentet?

Az ingyenesség a torrentezés legfőbb oka

A torrentezők szerint túlságosan általánosító és sztereotip a kalózkodás elleni szervezetek véleménye a fájlcserélőkről, mivel ezek a peer2peer oldalak használóit automatikusan kalózoknak bélyegzik.

2009.03.25 13:59ictpress

A torrentezők úgy vélik, hogy a letöltőket a fájlok ingyenessége mellett más tényezők is motiválják. A TorrentFreak szavazást indított honlapján, hogy kiderítse, olvasói miért használják a BitTorrentet. Komoly fejfájást okoz a média- és szoftveriparnak, hogy a fájlcserélő szolgáltatások széles körben elterjedtek. Használóik hihetetlen mennyiségű adatot töltenek le évente, jelentős anyagi vesztésegeket okozva ezz el nemcsak a jogtulajdonosoknak, de a gazdaságnak és a társadalomnak is.

Világszerte vita folyik a jogtulajdonosok, jogvédő szervezetek, politikusok, valamint az internetezők és a torrent oldalak üzemeltetői között arról, hogy hogyan lehetne kezelni ezt a problémát. Az egyik oldal az illegális fájlcserélő szolgáltatások megszüntetését szeretné, a másik inkább a letöltési lehetőség engedélyezése, ingyenessé tétele felé hajlik. Természetesen a torrentezők is tisztában vannak azzal, hogy tevékenységük nem legális.

Ha nem is fogadják el, de ismerik az ellenük felhozott érveket. Ugyanakkor véleményük szerint túl általános az a jogtulajdonosok által képviselt nézet, hogy a fájlcserélő oldalak használói egytől egyig kalózok lennének. Véleményük szerint a letöltőket nem kizárólag az motiválja, hogy a torrent oldalakon elérhető fájlokhoz ingyenes hozzájuthatnak. Ezt az állítást alátámasztandó a TorrentFreak portál március 22-én online szavazást indított honlapján, hogy kiderítse, mi motiválja letöltésre a BitTorrent használóit.

A honlap üzemeltetői egyetlen kérdésre keresik a választ:

Miért használod a BitTorrentet? A kérdésre azt a négy válaszlehetőséget adják meg, amely kategóriákba Lawrence Lessig kalózkodással is foglalkozó könyvében, a Free Culture-ben besorolta a fájlcserélőket. A négy opció mellett megadják a válaszlehetőségek értelmezését is. A négy lehetséges válasz:

- Azért, mert ingyen van - Sok torrentező azért használja a BitTorrentet, mert a zenékért, filmekért és szoftverekért nem akar fizetni.

- Vásárlás előtt kipróbálja - Sokan egyszerűen szeretnék tesztelni az adott terméket, mielőtt pénzt adnak érte. Meghallgatják a zenét, megnézik a filmet, kipróbálják a szoftvert, és ha meg vannak elégedve vele, megvásárolják az eredeti termékeket.

- Máshogy nem jut hozzá - Vannak, akik ezért döntenek a fájlok letöltése mellett, mert a piacon valamilyen okból nem jutnak hozzá. Például, a filmet nem vetíti a mozi és a zene nem kapható a boltokban.

- Csak legális torrenteket tölt le - A torrent oldalakon nem csak illegálisan feltöltött, jogvédett tartalmak érhetők el. Előfordul, hogy az alkotók ingyenesen közzéteszik terméküket, és ezek a fájlcserélő oldalakon keresztül jutnak el a felhasználókhoz.

A szavazás még zajlik, de az aktuális állás megtekinthető. A beérkezett több ezer szavazat gyakorlatilag három válaszlehetőség között oszlik meg. A válaszadók körülbelül fele a fájlok ingyenességét jelölte meg legfőbb okként. Mintegy harmaduk állítja, hogy olyan fájlokat tölt le, amelyekhez más formában nem tud hozzájutni. Közel ötödük pedig a letöltött fájl alapján hoz döntést a vásárlásról. Azok száma, akik csak legális torrenteket töltenek le, mindezek mellett elenyésző.

A TorrentFreak felmérése természetesen nem reprezentatív, így mélyreható következtetést nem lehet levonni a válaszok megoszlásából. A válaszok jelentős száma alapján azonban valamelyest megismerhető a torrentezők attitűdje, ami segíthet az álláspontok közelítésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.