Tech

Az amerikai törvényhozók újabb kísérletet tesznek a TikTok betiltására

A képviselőház ismét elfogadta azt a jogszabályt, amely bezárná a videómegosztó platformot, ha kínai tulajdonosa nem adja el azt.

2024.04.21 07:15ma.hu

Az amerikai képviselőház új stratégiával állt elő annak a törvényjavaslatnak az erőltetésére, amely a TikTok eladását vagy betiltását írja elő: a kezdeményezést az orosz-ukrán és az izraeli-Hamász konfliktusra fordított sürgősségi kiadásokhoz kötik.

A TikTokot célzó legújabb jogszabály szombaton 360-58 arányban fogadta el a képviselőház. Kilenc hónapot adna a videómegosztó platform kínai anyavállalatának, a ByeDance-nek arra, hogy eladja a gyorsan növekvő üzletágat, különben azt kockáztatja, hogy kitiltják az amerikai alkalmazásboltokból.

A képviselőházi törvényhozók márciusban hasonló törvényjavaslatot fogadtak el, mondván, hogy a TikTok "nemzetbiztonsági fenyegetést" jelent kínai tulajdonlása miatt. A jogszabály támogatói arra fogadnak, hogy a szombaton elfogadott több sürgősségi kiadási törvényjavaslattal - köztük az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott katonai támogatással - összekapcsolva a szenátust arra kényszeríthetik, hogy egy mindent vagy semmit szavazás során jóváhagyja azt.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy aláírja a TikTok törvényjavaslatot, ha az a kongresszus mindkét háza elfogadja. Ő és szenátusi szövetségesei talán nem tudnak ellenállni a biztonsággal kapcsolatos törvénycsomag jóváhagyásának, miután hat hónapig küzdöttek azért, hogy a republikánus ellenőrzésű Házban további Ukrajnának nyújtott támogatásokat fogadjanak el.

A TikTok lobbizott a jogszabály ellen, mondván, hogy az lábbal tiporja 170 millió amerikai felhasználójának szólásszabadságát, és kárt okozna a platformra támaszkodó 7 millió kisvállalkozásnak. Azzal, hogy a kezdeményezést más törvényjavaslatokkal kombinálja, a képviselőház "a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtás álcáját használja fel" - közölte a vállalat.

Mike Johnson (R-Louisiana) képviselőházi elnök szombaton biztonsággal kapcsolatos törvényjavaslatok egész hullámát tolta át, köztük a különböző segélycsomagokat és a Biden-kormányzatot felhatalmazó jogszabályt, hogy felszámolja a lefoglalt orosz vagyont és a bevételt Ukrajnának adja.

A segélytörvények 95 milliárd dollárnyi sürgősségi kiadást biztosítanak, ebből 61 milliárd dollárt Ukrajna számára. Az Ukrajnára vonatkozó törvényjavaslatot 311-112 arányban fogadták el, mivel a demokrata törvényhozók egyhangú támogatásával Johnson felül tudta írni saját pártjának ellenállását.

Marjorie Taylor Greene képviselő (R-Georgia) "aljasnak" nevezte a szombati szavazást, mondván, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök "Mike Johnson bábjátékosává" vált. Hozzátette: "Mike Johnson nem csak a konferenciánk árulója, hanem az országunk árulója is".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.