Tech

A montenegrói bíróság jóváhagyta a dél-koreai 'kriptokirály' kiadatását

El kell eldönteni, hogy az Egyesült Államoknak vagy Dél-Koreának adják-e ki Do Kvont, ugyanis mindkét ország erre vonatkozó kérelmet nyújtott be.

2023.11.25 17:13MTI

Jóváhagyta a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítójának, a kriptokirályként is ismert Do Kvonnak a kiadatását a podgoricai felsőbíróság pénteken - közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája.

A bíróság közölte: a montenegrói igazságügyminiszternek kell eldöntenie, hogy az Egyesült Államoknak vagy Dél-Koreának adják-e ki Do Kvont, ugyanis mindkét ország erre vonatkozó kérelmet nyújtott be.

Júniusban a Terraform alapítóját, valamint társát, a cég pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt közokirat-hamisítás miatt négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

A podgoricai felsőbíróság hétfőn arról tájékoztatott, hogy Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki, ugyanakkor a végleges döntést erről az igazságügyi miniszternek kell meghoznia azt követően, hogy a férfi letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést Montenegróban.

Do Kvont és Hon Csang Dzsunt március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal akart utazni.

Do Kvon blokklánccége tavaly omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna, elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek.

A "kriptokirály" tavaly októberben még ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett korábban több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy "egyáltalán nincs szökésben", azonban tartózkodási helyét "biztonsági okokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.