Botrány

Elon Musk 1 milliárd dollárt ajánlott a Wikipédiának, ha lef@szozza magát

Musk 1 milliárd dolláros névváltoztatási ajánlatot tett a Wikipédiának, miután elfogult szerkesztéssel vádolta az online enciklopédiát.

2023.10.24 04:24ma.hu

Elon Musk felajánlotta, hogy 1 milliárd dollárt adományoz a Wikipédiának, ha az online enciklopédia legalább egy évig átnevezi magát "D*ckipedia"-ra, miközben elfogultsággal vádolta a közösség által szerkesztett honlapot.

Az X nevű közösségi médiaplatformján (korábban Twitter) vasárnap közzétett bejegyzésében Musk azt állította, hogy "a Wikipédia természeténél fogva hierarchikus, és ezért ki van téve a magasabb rangú szerkesztők elfogultságának, függetlenül azok érdemeitől".

A milliárdos szembeállította a Wikipédia megközelítését az X-en általa bevezetett új közösségi jegyzet funkcióval, azzal érvelve, hogy "alapvető különbség" van.

A mechanizmus lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosításokat fűzzenek a sokak által vitatottnak tartott bejegyzésekhez, de ehhez "történelmileg eltérő nézőpontú emberek konszenzusa szükséges" - jelentette ki.

"Döntő fontosságú, hogy még én, mint a vállalat irányító részvényese sem tudom megváltoztatni egy jegyzet eredményét" - tette hozzá Musk.

Az adományozási ajánlat a Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales adománygyűjtő üzenetére válaszul érkezett. Musk felszólította a szerkesztőket, hogy a pontosság kedvéért egészítsék ki a "wikioldalamon lévő [tehén emoji, kaki emoji] információt az ígéretemről".

A milliárdos azt is állította, hogy a Wikimédia Alapítványnak, a Wikipédia szervereinek helyet adó jótékonysági szervezetnek nincs szüksége jelentős összegekre a szolgáltatás fenntartásához. "Szó szerint elfér a teljes szöveg egy példánya a telefonodon!" írta Musk.

Az X felhasználók hamarosan közösségi megjegyzéssel egészítették ki azt a bejegyzést, amelyben azt írták, hogy a Wikipédia havonta több tízmilliárd oldalmegtekintést és több tízmillió oldalszerkesztést tudhat magáénak, és hogy a Wikimedia Alapítvány pénzügyeit a médiajelentések szerint rendszeresen ellenőrzik. A megjegyzés azóta eltűnt.

Musk és Wales korábban összeütközésbe kerültek a tartalom moderálásának politikája miatt. Májusban a Wikipedia társalapítója bírálta az X tulajdonosát, amiért állítólag meghajolt a török nyomásnak, hogy cenzúrázza a platformján megjelenő beszédet az országban zajló általános választások előtt.

"Amit a Wikipedia tett: erősen kiálltunk az elveink mellett, és a török legfelsőbb bíróságig harcoltunk, és győztünk. Ez azt jelenti, hogy a szólásszabadságot elvként és nem szlogenként kezeljük" - hangsúlyozta Wales Musk magyarázatára reagálva.

Miközben a Wikipedia semleges tudásforrásként hirdeti magát, a kritikusok azzal vádolják, hogy elveti ezt az alapelvet. A társalapító Larry Sanger augusztusban elítélte az enciklopédiát, mint olyan helyet, ahol az amerikai elit és a kémek "információs háborút" folytatnak a nyilvánosság ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.