Világvége

Kezdődik: chipet ültethet az emberek agyába Elon Musk startupja, az engedélyt megkapta

A Musk-féle Neuralink megkezdi a bénulásos betegek agyi implantátumának emberi tesztelését.

2023.09.20 19:08ma.hu

A milliárdos vállalkozó Elon Musk agyi chipes startupja, a Neuralink kedden közölte, megkapta az engedélyt egy független vizsgálóbizottságtól arra, hogy megkezdje a toborzást a bénulásos betegek számára készült agyi implantátumának első emberi tesztjéhez.

A nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterális szklerózis miatt bénult betegek jogosultak lehetnek a vizsgálatra - közölte a vállalat, de azt nem árulták el, hogy hány résztvevőt vesznek fel a mintegy hat évig tartó kísérletbe.

A vizsgálat során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgás szándékát irányítja - közölte a Neuralink, hozzátéve, hogy a kezdeti cél az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével.

A vállalat, amely korábban azt remélte, hogy 10 betegnél kaphat engedélyt az eszköz beültetésére, jelenlegi és korábbi alkalmazottak szerint alacsonyabb betegszámról tárgyalt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA), miután a hivatal biztonsági aggályokat vetett fel. Nem ismert, hogy az FDA végül hány beteget hagyott jóvá.

Musknak nagy ambíciói vannak a Neuralinkkel kapcsolatban, mondván, hogy megkönnyítené chipes eszközeinek gyors sebészeti beültetését olyan állapotok kezelésére, mint az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia.

Májusban a vállalat közölte, hogy megkapta az FDA engedélyét az első emberen végzett klinikai kísérletre, amikor már szövetségi ellenőrzés alatt állt az állatkísérletek kezelése miatt.

Még ha a BCI-eszköz biztonságosnak is bizonyul az emberi használatra, a szakértők szerint akkor is több mint egy évtizedbe telhet, amíg a startup cég megkapja az engedélyt a kereskedelmi használatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.