A gép 20 petaflop sebességre képes egy mp alatt

20 millió laptoppal ér fel a szuperszámítógép

2008 júniusában az Amerikai Energiaügyi Minisztériumnak kézbesítették az akkori világ leggyorsabb számítógépét, ami 1,64 petaflop sebességen dolgozik, és a Cray XT Jaguar nevet kapta.

2009.02.03 13:04ma.hu

Amit most készít az IBM cég, 20 petaflop sebességgel fogja elvégezni a műveleteket.

Hét hónappal az követően, hogy az IBM hardvergyártó cég leszállította a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, bejelentették, hogy az új szuperszámítógép gyorsabb lesz, mint 20 millió laptop. A cég kedden azt hozta nyilvánosságra, hogy az új technológiát a Sequoia számítógéphez fejlesztették ki, 2011-től pedig az Amerikai Energiaügyi Minisztérium fogja használni. A számítógép 20 petaflop ( flop - lebegőpontos számítás) sebességre képes egy másodperc alatt.

A korábbi gép, amit ugyancsak az Energiaügyi Minisztériumba kézbesítettek, 1,64 petaflop sebességen dolgozott. A Sequoia és a kisebb erőmű, aminek a Dawn nevet adták nukleáris szimulációs tesztekhez fogják használni. Az IBM szerint az olyan bonyolult és komplex műveleteket is el lehet rajtuk majd végezni, mint az időjárás előrejelzés. Hozzávetőlegesen 96 hűtőszekrény méretét foglalja el, ami 318 négyzetméter - adta hírül a Reuters.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.