Jön az újabb iMobil

Mobiltelefont gyárt az iMP3-cég

A kis ikkel kezdődő kütyümánia továbbgyűrűzik a mobiltelefonok piacán: az eddig elsősorban multimédiás szerkezeteiről ismert iRiver is beszáll a telefoniparba - az iPhone után szabadon.

2008.01.11 06:31ma.hu

A PMP-ivel méltán népszerűvé vált iRiver is megpróbálkozik a mobiltelefonok piacán. Ha már i, természetesen megadják a módját: a telefon erősen iPhone-szerű, szigorúan érintőképernyővel.

A telefon 2008 vége körül érkezik, addig talán nevet is kap - eddig még ugyanis nincs neki. Amit már tudni lehet (az iPhone-like megjelenésen és kezelésen túl): Linux-alapú rendszer fut rajta, és három hüvelykes átmérőjű, 480x272 pixeles kijelzője van. Billentyűi gyakorlatilag nincsenek (ha másra nem is, a bekapcsoláshoz azért kell egy), minden információt a telefont tapogatva kell bevinni. Mint az iPhone-nál, hogy egyértelműek legyünk.



Természetesen a felhasználói felület is felettébb hasonlatos az almás cég mobiljáéhoz: a kioldó csúszka, az ikonszerkezet, és a grafika - mindegyik határozott déja vu-érzetet kelt, nem véletlenül. Ezen felül két megapixeles (mozgókép rögzítésére is alkalmas) kamera, beépített GPS, mobil tévé, flashlejátszó és négy gigabájt beépített memória található benne - rokonszenves kiépítés.

A mobil szoftvere egyelőre szigorúan béta állapotban van, így nem tudni pontosan, mely alkalmazások maradnak meg a végleges telefonban. Az igazán izgalmas kérdések a Wi-Fi és a 3G támogatás - csendben (nagyon csendben) bízzunk abban, hogy valaki végre megtöri a titkos mobil-összeesküvést (mindentudó mobilt márpedig nem csinálunk - több funkcióhoz több kütyüt!).

Attól is lehet csöppet tartani, hogy az Apple jogászainak lesz néhány szava a dizájnhoz - de ha ezt a meccset lejátszották, Európában debütál a készülék.

Valamikor, valamennyiért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.