Minek venne komplett PC-t?

150 dollár, és bármelyik tévéből számítógép lehet

Az Intel kisméretű eszköze révén gyorsan és olcsón tehetünk szert egy PC-re, ha rendelkezünk HD-s televízióval. Na persze azért egy egér és egy billentyűzet sem árt.

2015.01.12 07:00ma.hu
Forrás: Intel

Az Intel hosszú évek óta küzd azzal a kihívással, hogy míg asztali és szerver környezetben gyakorlatilag nincsen ellenfele processzorainak, addig mobil eszközökben és a félvezetőipar más szegmensében (például a memóriaalapú adattárolás terén) egyszerűen nem tud elég nagy piaci részesedést szerezni. Kénytelen tehát alternatív megoldásokkal előrukkolni, aminek mi, vásárlók csak örülhetünk. A fejlődés így nem áll le, ennek ékes példája az amerikai vállalat által a CES-en bemutatott Compute Stick.

Ezzel az eszközzel gyakorlatilag bármelyik, HD-s tévé számítógéppé varázsolható, állítja az Intel. A mintegy 10 centiméteres méretű készülékben Atom processzor lapul, mely mellé 2 GB-nyi memória és 32 GB-nyi tárterület tartozik. Ha ez nem lenne elég, MicroSD slotja révén memóriakártyával tovább bővíthető kapacitása. Emellett rendelkezik USB porttal is, márciusi megjelenésekor pedig már előre telepített Windows-t is tartalmazni fog.

Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az a képernyő, de ezért ajánlja a vállalat azt, hogy eszközét a vásárló csatlakoztassa a tulajdonában levő, HDMI-képes televízióhoz vagy monitorhoz. Emellett egy USB kábel sem árt, hogy biztosított legyen a Compute Stick energiaforrása, de a legtöbb modern tévé ezt az igényt is ki tudja szolgálni.

Aki egy kicsit is járatos a számítástechnika világában, az azért láthatja, hogy a fenti konfigurációval nem lehet a legújabb, 3D-s játékokat futtatni majd, inkább egy alsókategóriás Windows-tablet teljesítményét hozza az eszköz. Alapvető feladatokra, médialejátszásra, dokumentumok olvasására és szerkesztésére, e-mailezésre és hasonló tevékenységekre azonban kielégítő lesz, ígéri az Intel. És ha sok lenne a 150 dollár, akkor hamarosan megjelenik a 90 dolláros, linuxos változat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.