Középpontban az informatika és a közösségi média

New York lehet a csúcstechnológia fővárosa

A Facebook manhattani irodáinak kibővítését bejelentő New York "a csúcstechnológia fővárosa" kíván lenni, méghozzá egy olyan ágazat terjedésével büszkélkedve, amelyet eddig nyugati parti Kaliforniával azonosítottak.

2011.12.06 09:51MTI

"Elindultunk célunk megvalósítása felé, ami nem más, mint az informatika és a közösségi média első számú világközpontjává válni - jelentette ki Michael Bloomberg polgármester. - Sok, a Facebookhoz hasonló nyugati parti cég jön rá, hogy jelen kell lennie New Yorkban. Egyre növekszik azoknak a sikeres vállalatoknak a száma, amelyeknek otthont adunk."
   
Több jelentős internetszolgáltató, köztük Barry Diller IAC nevű cége működik régóta Manhattanben, amelynek az informatikai vállalatok által benépesített részét egy ideje Szilícium fasornak (Silicon Alley) becézik a San Franciscótól délre található, a Hewlett-Packardnak, az Intelnek, az Oracle-nak, az Apple-nek, a Google-nak és más informatikai óriáscégeknek otthont adó Silicon Valley (Szilícium-völgy) elnevezés után. 2005 óta szaporodnak azok a cégek, amelyeknek New York az újítás forrongó központja hírnevet köszönheti: a helymeghatározó rendszereket gyártó FourSquare, a Tumblr illusztrált mikroblog portál, az Etsy internetes művészeti értékesítési portál, az Admeld online hirdetési cég - valamennyi cég New Yorkban jött létre és prosperált az utóbbi öt évben.
   
"Egyes mérések szerint a csúcstechnológiában többen dolgoznak New York körzetében, mint az ország bármelyik más térségében: mintegy 300 ezer férfi és nő, többen mint a Szilícium-völgyben és Bostonban" - mondta Charles Schumer New York-i szenátor.
   
A város elérte azt a kritikus határt, amikor a vállalat cégei egymást vonzzák. "A Facebooknak dolgozunk, az ember azonban olyanokkal akar találkozni, eszmét és tapasztalatot cserélni, akik ugyanolyan munkát végeznek - fejtette ki Mike Schroepfer, a Facebook mérnöki részlegének alelnöke. - Ez a közösségi érzés az egyik hajtóanyag, amitől a Szilícium-völgy sikeres lett, egyértelmű, hogy ez megvan New Yorkban is, ezért vagyunk itt."
   
A fellendülés másik jele, hogy a Spotify svéd zenei portál nem a nyugati partot, hanem New Yorkot választotta amerikai irodája helyéül.
   
Ezzel párhuzamosan kaliforniai tőkekockázati cégek is, mint amilyen az ágazat finanszírozására és szakmai képzésére szakosodott Tech Stars, New Yorkban nyitottak irodákat - mondta Jonathan Bowles, a Városi Jövő Központ agytröszt igazgatója.
   
A polgármester is támogatja a csúcstechnológiát: januárban kihasználatlan telkeket ajánl fel az arra igényt tartó egyetemnek új alkalmazott tudományokkal foglalkozó campus létrehozására. A hét jelölt között van a Szilícium-völgy tehetségeit képző Standford is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.